Свят

Републиканците застанаха зад Тръмп след обиска на дома му от ФБР

От Euronews България Euronews България

Републиканците в Съединените щати застанаха зад Доналд Тръмп, след като служители на ФБР претърсиха дома му във Флорида. Поддръжници на бившия американски президент настояват властите да обяснят какво е наложило обиска.

Според американски медии Тръмп е съхранявал в имението си документи, изнесени от Белия дом, вместо да бъдат законно върнати.

Приятели и роднини ме питат какво става. Защо законът не се прилага еднакво? Близки ме питат: "ФБР в Гестапо ли се е превърнало?"

Роджър Маршал, сенатор от Канзас

Тръмп, който при обиска беше в Ню Йорк, обвини демократите във "въоръжаване на съдебната система". Съобщава се, че операцията е свързана с разследване за работата на Тръмп с класифицирана информация.

От Белия дом заявиха, че не са знаели за обиска.

Научихме точно както и американската общественост и не сме били осведомени предварително за тази операция. Президентът Байдън беше ясен още преди да стане президент, че Министерството на правосъдието провежда разследванията си независимо.

Карин Жан-Пиер, прессекретар на Белия дом

От ФБР не коментираха претърсването. Вероятно е ръководителят на федералното бюро, който беше назначен от самия Тръмп преди пет години, да е знаел за акцията.

"ФБР и Министерството на правосъдието биха казали, че са направили всичко по протокол, както подхождат към всяко разследване, независимо срещу кого е то", каза Ерик Тъкър, репортер на "Асошиейтед Прес"

И съюзници, и критици на Тръмп очакват да разберат какво точно са открили властите в дома на бившия президент.