Общество

България е на четвърто място в ЕС по процент младежи, които нито учат, нито работят

От Euronews България Euronews България

Нареждаме се в топ 5 в Европа в категорията на неактивни млади хора - такива които нито работят, нито учат. Това сочи последното проучване на Института за пазарна икономика (ИПИ).

При средно ниво 14% в Европейския съюз, в България този показател е 18 на сто, което се равнява на всеки 5-и млад човек във възрастовата група 18-35 годишна възраст.

Домакинствата, където живеят неактивни младежи, обикновено са под линията на бедността. Преди нас в Европа са съседките ни Румъния и Гърция, както и Италия. 

По думите на Адриан Николов от ИПИ потенциалната работна сила в България много трудно би се интегрирала на пазара на труда поради липсата на фундаментални умения, като владеенето на български език.

„Това, което няма как да не споменем, е провалът на ромската интеграция, тъй като близо 40% от хората, намиращи се извън заетост и образование на тази възраст, са роми. Очевидно това е провал на един цял сегмент на обществото да се интегрира в останалата част от него“, коментира Николов.

„Няма как да не спомена и провала на политиките, насочени към тези младежи, тъй като много често те са насочени към създаване на временна заетост и работни места, които оцеляват в рамките на програмите, но не и към създаване на умения и подобряване на образованието на хората извън пазара на труда, което реално би помогнало за тяхната реална интеграция“, подчерта още той.