България

Дидие Рейндерс пред Euronews Bulgaria: ЕК очаква пълна ревизия на спрените дела

От Euronews България Euronews България
Screenshot 2022 05 12 134901 Еврокомисаря по правосъдие Дидие Рейндерс.

Ексклузивно интервю с еврокомисаря по правосъдие Дидие Рейндерс на главния редактор на Euronews Bulgaria – Марина Стоименова.

Комисар Рейндерс, благодаря ви за участието днес! Не мога да не започна с кадрите от Буча, Украйна, които всички ние видяхме. Председателят Урсула Фон дер Лайен заяви, че тези снимки не могат и няма да останат без отговор. Какъв ще бъде отговорът на Европейската комисия?

Преди всичко, разбира се, трябва да разследваме, за да се уверим, че можем да предприемем съдебно разследване. Нашата задача е да направим това в координация с главния прокурор на Украйна, Евроюст, Eвропол, EU-11, държавите-членки, но и със сигурност Международният наказателен съд. Основната ни цел е да съберем доказателства, да дадем достатъчно инструменти на всички прокурори в Украйна, на Международния наказателен съд, но също и на всички държави-членки. Не само, за да се организира разследване, но и наказателно дело и съответно виновните да бъдат изправени пред съда.

 

Предполагам, че тази информация е конфиденциална, но какво знаете до момента, събрани ли са достатъчно доказателства, за да говорим със сигурност за военни престъпления?

Ами, ние сме убедени, че това пред което сме изправени, са военни предстъпления. Доказано е. Вече имаме някакви улики, които идват от самите украйнци, от Украйна, главният прокурор на Украйна е започнал с множество прокурори да разследват в различни градове, но със сигурност, в Буча, както и в други градове видяхме много ясни доказателства за военни престъпления. Но знаете, за да постигнем по-голям прогрес, трябва да съберем всички възможни доказателства, видео, свидетелства.

 

Госпожа Карла дел Понте преди време каза, че Владимир Путин трябва да бъде арестуван, възможно ли е това, особено когато говорим за военни престъпления?

Първо, да кажа, че аз съм комисар по правосъдието, в Комисията, а това е отговорност на съдебните органи и със сигурност на прокурорите.

 

Но от ваша гледна точка?

Можем да кажем, че е полезно, че се предприемат инициативи, но преди всичко, и съм сигурен, че това е най-добрият начин, първо трябва да се разследва, да се съберат достатъчно доказателства и едва тогава да видим какви са следващите стъпки. Това, разбира се, ще бъде решение, взето от независима съдебна система, не само от Украйна, но и държавите-членки и Международният наказателен съд.

 

Значи в момента чакаме следващите стъпки?

Да, трябва да бъдем готови, но трябва и да знаем, че ще отнеме доста време, не казвам, че ще трябват години, но трябва да е ясно, че има някои елементи в комуникацията....

Всички ние в момента сме шокирани от някои от кадрите, но сроковете, от които съдебната система има нужда, са доста по-дълги. Ще направя всичко възможно да скъся тези срокове за съдебната система.

 

Добре, благодаря ви. Сега, ще ви отведа в България. Наблюдавали сте българската съдебна система, знаете, че от години говорим за нейната промяна, от скоро имаме и ново правителство, с нови идеи, но смятате ли, че отбелязваме реален прогрес?

От влизането ви в Съюза, ние в комисията следим ситуацията, заедно с Механизма за сътрудничество и проверка. Много е важно този механизъм да изисква истински план за действие и отчетлив прогрес, защото беше ясно, че има нужда от прогрес. Ясно е, че сега имаме еволюция, която засяга отчетността и криминалната отговорност на Главния прокурор и истинско съдебно преразглеждане, което анализира някои случаи, в които е било взето решението да не се повдигат обвинения по някои разследвания. Това е много важно за нас и беше изискано от Европейската комисия да се направи. Но разбира се, имаме и други опасения, свързани със съдебната реформа. Ситуацията трябва да се промени, трябва да се води по-успешна борба с корупцията. Също така имаме известни притеснения, които засягат свободата на медиите в България, изобщо медийната среда там. Има подобрения, но за нас те не са достатъчни.

 

Тоест виждате подобрения в говоренето, но не и реални действия, така ли?

Реакцията миналата година, след доклада, беше изготвяне на реален план на действие. Разбира се това, което се опитваме да видим, е коректното му прилагане. В механизма за сътрудничество и подкрепа има същият процес. Първо има изисквания, които Комисията изисква, а след това правителствата трябва да предложат план за действие. Планът за действие е добър знак, но най-важното е как той ще се приложи и изпълни. Много предпазливо казвам това, но изглежда случаят е свързан с отчетността и доверието в главния прокурор. И както казах и преди малко, преразглеждането на стари случаи, в които не са се повдигнали никакви обвинения. Необходими са конкретни стъпки и в други сфери.

 

Европейските власти често критикуват българската съдебна система за това че защитава едни определени хора, включително дори на политици. Виждате ли някакъв прогрес?

Виждаме прогрес по отношение на антикорупционната рамка. Това е много важно, виждаме, че се предприемат много разследвания и съдебни дела.

Разбира се, на база много ясни доказателства, е важно и да видим съдебната система да организира истински дела срещу корупцията, както го изискваме от всички държави-членки.

България е може би една от първите страни по брой разследвания в Европейската прокуратура. Имаме отворени около 100 случая в Европейската прокуратура.

 

Някои от тези разследвания в България биват спрени на някакъв етап, сякаш нещо ги блокира. Какво мислите за това? Това ли е проблемът на съдебната ни система, липсата на реформи или нещо друго?

Причината поради която казвам, че е много важно да видим позитивна стъпка в преговорите за Плана за възстановяване и развитие.

Защото в такава дискусия видяхме, че е възможно да се търси отчетност и криминална отговорност от главния прокурор, а и повече от това – съдебна проверка на всички решения, които са спрели или блокирали различни възможни разследвания.

Разбира се, ние сме готови да анализираме и да проверим дали е било коректно да се вземат тези решения. Но за да отговоря на въпроса ви, ако това се докаже, това би означавало голямо проблем в отчетността. Прекалено рано е да се твърди това, в момента изискваме да се направитакава съдебна проверка, за да анализираме ситуацията в последните години. За да проверим дали е било коретно или не да се продължат някои разследния и дела. Ако решението не е било коректно, разбира се, че ние ще изискаме разследнията да бъдат подновени. Наясно съм, че постоянно има някакви турбуленции, когато има и такива разследвания. Това, което опитваме да направим в момента, е да изискаме от съдебната система да направи това напълно независимо, в пълно съответствие с върховенството на закона, както на национално ниво, така и на европейско, в синхрон с Еропейската прокуратура.

 

Възможно ли е съдебната ни система да се промени, без да се смени и главния прокурор? Защото това е конфликтът, който водим в България.

Отново казвам, това е причината поради която е много важно да имаме отчетност и доверие в главния прокурор. Но освен това, когато говорим за следващи стъпки и реформи, винаги съм казвал, относно правосъдието, не само в България, но и навсякъде, че трябва да се вгледате в забележките на Европейската Комисия. Но също така е и много важно да се организират истински консултации на Венецианската комисия към Съвета на Европа. Защото Венецианската комисия може да установи дали реформите са направени в пълно съответсвие с европейските стандарти. Това би бил важен елемент за последващите дискусии. Колко важно е за българските власти да следват препоръките и мнението на Венецианската комисия, а ако не е, да обяснят защо не искат да се съобразят с мнението на Венецианската комисия. Ние не се стремим към еднаква съдебна система във всички държави-членки, но изискваме те да бъдат в пълно съответсвие с европейския стандарт. А вие знаете, че основният закон в правото, е независимост на съдебната система. Да няма никаква връзка между съдебната система и различни политически лица или институции – парламент, правителство или и други.

 

Виждате ли знаци за такива връзки между съдебната система и някое правителство?

За момента мога да кажа, че имахме много добри предложения на хартия. Това винаги е било първата стъпка.

 

На хартия...

Но както казахте – на хартия (смее се). Сега е много важно да видим коректно прилагане и изпълнение на тези реформи. И после, когато говорим за промяна на съдебната система, на ниво на съдебния съвет, но и на ниво различни съдилища, Висшия съд… много е важно да правим това със закопроекти и с мнението на Венецианската Комисия, за да видим дали те са в пълно съответствие. Когато създадем нов закон относно това, втората стъпка е неговото прилагане, истинската способност да дадете достатъчно ресурси на различни институции, за да организират ефективно функциониране на правосъдната система. Наблюдавам някакъв прогрес относно плановете за действие, но на хартия, както казах. .....

 

Преди няколко седмици арестуваха бившия министър-председател и лидер на опозиционната партия. Смятате ли това за знак, че новото правителство се бори с корупцията, защото настоящият министър-председател каза, че това задържане доказва, че никой не е над закона. Но в същото време те нямаха никакви доказателства и съответно не беше предприето никакво разследване.

Това знак ли е, че водим борба с корупцията или е нещо друго?

Напълно разбирам, че има много политически елементи в подобни случаи, защото става дума за толкова известни политическа фигура в България. Това, което се опитваме да изискаме от всички участници, е да се проведе едно напълно независимо разследване. За да разберем дали е арест, предприет на база събрани доказателства и съответно какво би било развитието. Но разбира се това би могло да се постигне с абсолютна независимост на българската съдебна система, както и с независимостта на Европейската прокуратура. За момента нямаме други коментари.

 

Наблюдавате ли от близо работата на българския главен прокурор? Под вас имам предвид Европейската комисия. Госпожа Лаура Кьовеши беше скоро в България, беше й зададен въпрос как работи с главния ни прокурор, на който тя не отговори. Това някакъв знак ли е, трябва ли да си извадим някакви изводи от отговора й?

Не искам да говоря със същата реторика като тази на Госпожа Кьовеши (усмихва се). Мога само да кажа, че вероятно нейната реакция е същата като моята. Очакваме резултатите от съдебната проверка. Възможно да се организира такава на всички решения, взети от главния прокурор на България през последните месеци и години. И разбира се, ако има основания, ще имаме реакция. Но както казахте в този случай, а и в други, трябва да видим реални доказателства, резултатите от съдебната проверка и едва тогава да кажем има ли проблем или не.

 

Как работи Европейската комисия съвместно с българските прокурори тук? Имате ли някакви затруднения относно общата ви работа? Защото знам, че все още не сме отстранили пропуските, нека го кажа по този начин…

Определено трябва да се постигне по-голям прогрес. За момента ние смятаме за важно, с цел да се предпази бюджетът на ЕС, да работим все повече и повече и на европейско ниво.Това беше и причината за посещението на главния прокурор на ЕС Лаура Кьовеши в България. Както казах до момента имаме 100 случая, което е много голям брой.

 

Даже 120, ако не греша...

Да, може и да са повече, защото всеки ден изникват нови.

Изискваме от националните прокурори да правят същото, и чак тогава Европейската прокуратура. Ако те разполагат с информация за евентуални незаконни действия, много е важно веднага да предприемат разследвания по независим начин. Точно както опитваме да правим в Европейската прокуратура. Знаете… стремим се към възможно най-голяма независимост на Европейската прокуратура.

 

Но все пак става дума за над 120 случая, има ли държава с повече случаи от България?

Може би една, трябва да продължим да работим. България е може би една най-значимите държави по брой случаи. Вижте Италия, тя също имаше много случаи преди Европейската прокуратура. България е един от най-големите източници на случаи (смее се). Това е може би ясен индикатор, че в страната има много проблеми, това е и причината, поради която следим с голямо внимание борбата с корупцията и изискваме от националните съдебни органи да правят същото нещо, да организират същия процес.

 

Това означава ли, че България е най-корумпираната страна в ЕС?

Не искам да класирам държавите по този показател. Но мога да кажа, че случаите са наистина много. Те са и причината, поради която организирахме много нови срещи между делегации европейски и български прокурори в България. Дискусия между главния прокурор и държавата. Но е истина, че виждаме проблеми с борбата срещу корупцията в страната.