Общество

"Софийска вода" проверява завишени сметки в столични квартали

От Euronews България Euronews България
Sofiiska Voda Снимка: Фейсбук.

"Във връзка със зачестили сигнали за завишени сметки за консумация на вода в следствие на фактурирани високи общи нужди, “Софийска вода” инициира поетапни проверки на случаите със сгради (етажна собственост) с повече от 20 имота, в които са изчислени общи нужди над 20% и са фактурирани сумарно над 400 куб. метра вода", съобщиха от дружеството.

Изготвен е график за поетапна специализирана проверка и установяване на реалните причини за всеки от тях в следващите няколко месеца, посочват от "Софийска вода".

Установени са завишени сметки за вода, следствие на реално изчисление и фактуриране на общи нужди за по-дълъг период назад. В единия случай периодът е 6 месеца, а в другия - 1 година. Според дружеството, причина за това е системно неосигурен достъп от страна на живущите на проверителите от “Софийска вода” до общите водомери на двата блока, както и до голяма част от индивидуалните водомери на клиентите. Това е предпоставка за неточно отразяване на консумацията в различните имоти, а когато е системно в продължение на месеци, след едно успешно извършено отчитане на общия водомер, разликите се фактурират сумарно за целия период.

От "Софийска вода" призовават за пълно съдействие от страна на живущите и осигуряване на 100% достъп до апартаментите. В противен случай, проверката се компрометира и казусът отново остава нерешен.