Свят

Земетресение в Русия, поради трусовете е изригнал и вулкан

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Мощно земетресение от 7 по Рихтер разтърси Тихия океан край източния бряг на Русия. Това е станало в близост до голяма военноморска база в ранните часове на неделя. Няма първоначални съобщения за щети или пострадали. Земетресението предизвика предупреждение за цунами, което по-късно беше отменено. Междувременно, трусовете предизвикаха изригването на вулкан Шивелуч, който се намира на окло 400 км от град Петропавловск-Камчатски. 

 

Епицентърът на земетресението е на 108 км югоизточно от градския район в Камчатка. Оперативни групи от Министерството на извънредните ситуации на Русия заминаха да огледат сгради и социално значими обекти. По предварителна информация няма жертви и разрушения, а ежедневният живот на населението не е нарушен.

Иван Лемихов, Център за управление в кризисни ситуации към руското Министерство на извънредните ситуации

Петропавловск-Камчатски е пристанищен град с население над 181 000 души, заобиколен от вулкани и разположен до залив от важна руска база за подводници.

Националната метеорологична служба на Съединените Щати първоначално предупреди, че са възможни опасни вълни цунами за бреговете в радиус от 480 км от епицентъра на земетресението, но по-късно обяви, че заплахата е отпаднала. Центърът съобщи, че в някои крайбрежни райони в близост до мястото на земетресението може да се наблюдават незначителни колебания на морското равнище в продължение на няколко часа.