Euronews Primetime

Драгомир Заков: Политическата криза ще забави модернизацията на армията

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Политическата криза, в която се намираме ще задържи проектите за модернизация на армията във времето напред.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria доскорошният министър на отбраната Драгомир Заков.

В кратките 5 месеца, в които моят кабинет беше в Министерство на отбраната се постарахме да се опитаме да ускорим някои от проектите – приоритетните проекти по бойната машина, трикоординатните радари, F-16. По F-16 в крайна сметка стигнахме до проект на договор. Не стигна времето да го обсъдим в Народното събрание и Министерски съвет, но мисля, че много ясно беше заявено от служебния министър на отбраната Димитър Стоянов, че този проект ще бъде движен и по време на служебното правителство. Офертата е добра, постигнахме прекрасни параметри и би било пропуск, ако този проект не бъде завършен в неговата цялост, каза Заков.

Проектът за многофункционалния модулен патрулен кораб го заварихме в етап на строеж, но той беше без въоръжение и част от оборудването. За тези почти 5 месеца успяхме да придвижим тези допълнителни проекти, които са необходими, за да постигнем бойни кораби. Почти 90% от проектите там са задвижени.

 

Успяхме да вдигнем възнаграждението в Българската армия и в МО. С това повишение те ще могат да посрещнат тежките месеци, които предстоят.

По думите му заплатите са повишени между 25 и 8 процента. 25% са били за най-ниските длъжности на редници, ефрейтори, т.е. войнишките длъжности, в които има огромен некомплект. Там всъщност е огромната дупка в армията. На висшия състав и генералите увеличението е било по-малко, но техните заплати са по-високи.

Като пропуск, Заков изтъкна неуспяването да се справят с някои от системните грешки като големия брой военнослужещи и цивилни служители, упражнили правото си на пенсия, които продължават да получават и пенсия и заплата. Направихме план, който да преодолее този проблем, но искаше време да бъде изпълнен. Ще е необходима поне година-година и половина да бъде изпълнен, за да няма сътресения в армията.

 

Заков каза, че не очаква промени в политиката по отбрана.

В разговорите със служебния министър Димитър Стоянов е останал с впечатление, че това, което е заложено като цели ще бъде следвано. Стратегическите цели няма как да бъдат променени.

По повод на военната помощ за Украйна, бившият министър каза, че са имали много ясен мандат от Народното събрание – да ремонтират повредена военна техника. Съвсем скоро ще има украинска техника, която ще бъде ремонтирана в „Терем“.

Заков каза, че на предстоящите избори няма да участва в никакви листи. В момента се е върнал в Министерството на външните работи като посланик за специални поръчения.

Вижте цялото интервю във видеото.