Спорт

С гайди и тъпани посрещнаха златните ни олимпийци Семен Новиков и Магомед Рамазанов

От Euronews България Euronews България

Олимпийските шампиони по борба Семен Новиков и Магомед Рамазанов, които донесоха две от трите титли за страната ни в Париж, се завърнаха на българска земя и бяха посрещнати по шампионски от стотици фенове, приятели и официални лица. По традиция, при появяването на шампионите пред събралата се тълпа, зазвучаха гайди. Двамата бяха окичени с лаврови венци и единогласно обявиха, че следващата им цел ще е да спечелят световни титли, тъй като нито един от тях няма такава в кариерата си.

„Още не мога да повярвам, че спечелих златото. Усещах подкрепата на всеки българин! Благодаря! Следващата ми цел е световна титла”, каза Семен Новиков пред журналисти и благодари на всички треньори, които са му помогнали да се подготви.

Новиков отправи и важно послание към по-младите.

"Бих казал на децата да не се предават. Аз имах много загуби, имах сериозни контузии. Винаги се връщах, но най-накрая спечелих. Да, загубих световното и европейското, но тренирах и вярвах в себе си. Най-главното е, че моят личен треньор повярва в мен и аз много му благодаря", сподели борецът

Натурализираният украинец добави, че все още не знае как ще отпразнува титлата.

„Още не знам как ще отпразнувам златото, просто искам един ден да спя“

"Благодаря на България. Тази страна ми даде възможността да бъда тук и да съм олимпийски шампион. Посрещането е невероятно, наистина се чувствам като у дома. Усещах отговорност, особено като се качих на тепиха. Много е отговорно да представляваш държавата пред целия свят. Целите ми са да се боря за медали на Европейското и Световното, и след това отново да спечеля на Олимпийските игри през 2028-а.", заяви Магомед Рамазанов и добави:

"Много съм благодарен на България, че ми даде шанс да се боря за страната. Преди това имах много трудни години, в които даже на моменти се чудех дали ще продължа да се боря, но Бог ми даде шанс в лицето на България. Чувствам се като у дома си, това е моята втора родина и съм ѝ много благодарен. Смятам да помагам на спорта в България и искам да бъда полезен на борбата. Тук има много талантливи хора, може би понякога не им достигат съвети и ще се радвам да им помогна”

Новиков и Рамазанов донесоха първо злато за България в борбата през новия век, след като страната ни нямаше титла в най-успешния си спорт от Сидни 2000, когато друг натурализиран състезател в лицето на Армен Назарян спечели златното отличие.

България завърши със седем медала от тазгодишните Олимпийски игри и записа най-доброто си представяне след Олимпиадата в Сидни през 2000 година, когато спортистите ни завоюваха 5 златни, 6 сребърни и 2 бронзови отличия.