Спорт

Карлос Насар донесе второ злато за България от Игрите в Париж със световен рекорд

От Euronews България Euronews България
Karlos Nasar 1 BGNES Снимка: БГНЕС архив

Карлос Насар е олимпийски шампион в категория до 89 кг на турнира по вдигане на тежести в Париж, предаде БГНЕС. Българинът отвя по безапелационен начин конкуренцията, като направи и световен рекорд от 224 кг в изтласкването.

Насар беше безпогрешен в първите си пет опита в двете движения, като направи три успешни в изхвърлянето – 173, 177 и 180 кг, както и два успешни в изтласкването – 213 и впечатляващите 224 кг, с което постави и световен рекорд. Така с общ двубой от 404 кг нашият представител спечели по категоричен начин олимпийското злато.

На цели 14 кг далеч зад него в двубоя остана Йейсон Лопес от Колумбия с 390. Антонино Пицолато от Италия изстрада бронзовото отличие с двубой от 384 кг, с един повече от представителя на Молдова Марин Робу.

Така Насар осигури втора олимпийска титла за България от Игрите в Париж след тази на Семен Новиков в категория до 87 кг на класическия стил в борбата. Общо страната ни вече има пет отличия, като към двете златни се прибавят и трите бронза на Кимиа Ализадех (таекуондо), Божидар Андреев (вдигане на тежести) и Хавиер Ибаниес (бокс).