Европа

ЕС защити украинската операция в руската Курска област

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Украйна има право да атакува руска територия, за да се защити, каза Европейската комисия, след като украинските сили преминаха границата и навлязоха в граничната Курска област на Русия. Те бяха подкрепени от танкове и артилерия. Боевете продължават вече трети ден.

Смятаме, че Украйна води легитимна отбранителна война срещу незаконна агресия. И в рамките на това законно право да се защитава, тя има право да удари врага, където намери за необходимо на своя територия, но също и на негова територия.

Петер Стано – говорител на ЕК за външната политика

Руският президент Владимир Путин заяви, че украинското нахлуване на около 500 км от Москва е „провокация“ и „терористичен акт“.

Подкрепата на ЕС за Украйна остава непоколебима.

Позицията ни не се е променила от февруари 2022 г. Тя е пълна подкрепа за Украйна в нейната легитимна самозащита срещу руската агресия. Тя включва политическа, финансова, хуманитарна, дипломатическа и военна помощ. И нищо не се е променило в това отношение.

Петер Стано – говорител на ЕК за външната политика

Досега ЕС е предоставил на Украйна около 108 милиарда евро под формата на помощи.

В третия ден от боевете в Курска област Институтът за изучаване на войната потвърди за украински напредък от 10 км. Сателитни изображения показват, че украинските части са проникнали в поне две руски отбранителни линии. А също и че са превзели граничния пункт Суджа.

В граничния град Суджа е последният разпределителен възел в потока на руски природен газ за Европа през Украйна.