Политика

Правосъдният министър: Законите по плана за възстановяване са пръв приоритет

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Приоритетите ни са реалистични и необходими. Законите по Националния план за възстановяване и устойчивост е първият от петте приоритета на правосъдното министерство.

Това заяви служебният министър на правосъдието Крум Зарков, представяйки приоритетите на ведомството и екипа, с който ще работи, предаде БГНЕС.

„България се е ангажирала много от тези закони да бъдат изпълнени до края на годината", подчерта той. И тъй като новият парламентът няма да успее с него, с изпълнението му се ангажира Министерството на правосъдието, защото по думите на Крум Зарков тези условия са абсолютно условие за втория транш на плащане.

Вторият приоритет е свързан със Закона за съдебната власт. Министерството на правосъдието трябва да предостави сграда за европейските делегирани прокурори, съобщи Зарков.

 

Третият особено важен приоритет е реализирането на проекта за строеж на нов затвор

По думите му би било грехота да се изпусне такава възможност за десетки милиони. Той подчерта, че цените се повишиха и това несъмнено ще повлияе на параметрите за реализирано му. Това е и най-голямата поръчка на Министерството на правосъдието и ще осигурим пълна прозрачност, категоричен е Зарков.

Като четвърти приоритет е заложено реализирането на Съвет за криминологични изследвания, а като пети — Шенген.

Темата Шенген е въпрос с огромно значение — практическо и политическо, посочи Зарков. Той отново информира, че предстои проверка за техническата готовност на България за присъединяването ѝ към Шенген.

Служебният министър представи и членовете на политическия си кабинет.

 

Заместник-министри са Мария Павлова, Юлия Ковачева и Емил Дечев. Началник на кабинета е доц. Мирослава Манолова

Заместник-министър Мария Павлова ще отговаря за целия кръг въпроси, свързани с със системата за изпълнение на наказанията. Заместник-министър Юлия Ковачева ще отговаря за Съвета по законодателство и оттам ще следи стриктно за изпълнението на първия приоритет, а именно подготовката на необходимите закони. Заместник-министър Емил Дечев ще има отговорност да следи за функционирането на Дирекция "Българско гражданство", както и за всичко свързано с това производство. 

Зарков препотвърди ангажимента на Министерството на правосъдието за институционална подкрепа при провеждането на XXX-тия конгрес на Международната федерация по европейско право (FIDE), съобщиха от МП.

Това стана ясно по време на срещата на министър Зарков днес с Александър Арабаджиев, съдия в Съда на Европейския съюз и председател на Българската асоциация за европейско право (БАЕП).

Конференцията ще се проведе в София в периода 31 май – 3 юни 2023 г. с участието на над 450 водещи чуждестранни и национални юристи в областта на правото на ЕС, сред които съдии, включително от СЕС, представители на академичните среди и на деловия свят. За домакин на събитието е определена БАЕП.

Това ще е първият Конгрес на FIDE, който ще се проведе в Югоизточна Европа. Последният се състоя в Хага, Нидерландия през 2021 г.