Общество

Експерт: Една от причините за пожарите е западането на животновъдството

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

Неглижирането на пожароопасната обстановка и липсата на превенция са основните причини след човешкия фактор за честите пожари. Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ гл. ас. д-р Тихомир Крумов от лесотехническия университет. По думите му държавата трябва да налага санкции за неподдържаните общи площи, откъдето най-често тръгват пламъците.

„Неглижирането на пожароопасния сезон от много хора води до възникване на пожари. Неподдържането на тези територии също. Това е бездействие“, посочи д-р Крумов.

„Основната причина е човешкият фактор. Животновъдството изчезна, а то беше един от основните фактори, които намаляваха горимия материал в земеделските земи. Пасища, ливади и мери. Сега, когато нямаме животновъдство, нямаме пашуване, тези територии стават неподдържани и съответно в тях се натрупва горим материал. Освен това, почистването на пасища и стърнища, също може да доведе до редица обстоятелства за възникване на пожари, но в много случаи те са недоказуеми. Не може да се докаже дали някой земеделски производител е извършил дадена дейност, с което е причинил конкретен пожар“, коментира още експертът.

 

Целия разговор вижте във видеото.