Общество

Втори в света по дебати: Българските ученици са вицешампиони на Европа

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

България е втора в света по ученически дебати – какво е нивото на политическия дебат у нас през очите на младежите вицешампиони и могат ли възрастните да се поучат от тях? В студиото на „Добро утро, Европа“ гостуваха Аделина Гълъбинова и Валентин Кацаров, които са част от националния ни отбор, и техният ръководител Николай Ангелов, председател на Асоциация „Дебати“.

Подготовката започва почти години преди състезанието и включва много тренировки – математика, изграждане на много обща култура, упражняване на езика, както и много хъс и усилия, обясни Ангелов.

„Със сигурност съществуват теми, по които не сме особено образовани, но смятам, че сме научени по такъв начин да се справяме с темите, че дори и да не знаме нещо как се случва в реалния свят, да мислим логично как би се случило“, сподели Аделина.

„Канадците бяха изключително трудни съперници, защото те са миналогодишните шампиони и в същото време тяхната система е устроена така, че държавата ги подкрепя много, асоциацията им е много голяма и имат много повече ресурси и материали от нас“, посочи Валентин.

 

Целия разговор вижте във видеото.