Свят

Военни игри: Русия провежда трета фаза от маневри с тактически ядрени оръжия

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор
Nuclear Rusia Yadreni Oruzhia AP Снимка: AP

Русия провежда трета фаза от ученията на нестратегическите си ядрени сили. Първите два етапа от маневрите с тактически ядрени оръжия бяха през май и юни в Южния военен окръг на Русия и в Беларус.

Сега войски от Южния и Централния военен окръг на Руската федерация ще отработят транспортиране и зареждане на учебно-тактически ядрени боеприпаси за ракетните комплекси "Искандер" и придвижване до определените райони за извършване на радиоелектронни пускове, се посочва в съобщение на министерството на отбраната.

Ученията бяха обявени на 6 май, като те бяха свикани в отговор на "провокативни изявления и заплахи на западни официални лица по отношение на Руската федерация".

Това беше първи път, в който Русия обяви публично учения с тактически ядрени оръжия, въпреки че нейните стратегически ядрени сили редовно провеждат маневри и учения.

Тактическите ядрени оръжия включват авиационни бомби, бойни глави за ракети с малък обсег и артилерийски боеприпаси и са предназначени за използване на бойното поле.

Те са с по-малка мощност от стратегическите оръжия - масивни бойни глави, които въоръжават междуконтинентални балистични ракети и са предназначени да унищожават цели градове.