Общество

Евакуират жители от община Струмяни заради голям пожар

От Euronews България Euronews България
Pojar Strumiani BGNES Снимка: БГНЕС

Голям пожар бушува между селата Микрево, Каменица и Кърпелево в община Струмяни.

Пожарът е тръгнал към 12:30 часа. Полицаи и горски служители предупреждават хората да бъдат внимателни. А Евакуацията вече започна, предаде БНТ.

Постоянните жители на село Кърпелево са около 10-15 души, като някои от тях не са искали да напуснат домовете си.

Двата френски самолета направиха обходи над пожара.

В готовност за евакуция са жителите на селата Микрево, Цапарево и Каменица, като в Микрево живеят няколкостотин души.

"Пожарът е на голям фронт, движи се в посока землището на село Цапарево към село Микрево. Обявена е евакуация на село Кърпелево, като няма опасност за живущите в селото", заяви пред БНТ главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев.

На място на изпратени два екипа на пожарната служба в Сандански. Натам пътуват екипи огнеборци и горски служители. Поискана е помощ от въздуха, тъй като огънят минава във върхов.

Кметът на село Микрево каза за БНТ, че пожарът е изключително голям. В района духа силен вятър, който допринася за бързото разрастване на пожара.

Селата Струмяни, Микрево и Драката, които са непосредствено до пожара, в момента са без вода поради ремонт на водопровод.

Екипи от София, Дупница, Благоевград, Петрич и Сандански са насочени към пожара в община Струмяни. Главен комисар Александър Джартов пътува към мястото на огъня.

Двата самолета, които дойдоха от Франция, за да се борят с пожара в планината Славянка, ще бъдат пренасочени към Струмяни.

BG-Alert изпрати съобщение до жителите на село Кърпелево за евакуация.