Общество

Защо съдебната реформа беше обявена за противоконституционна?

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Не бива да забравяме, че решението на Конституционния съд по отношение на съдебната реформа е много обемно, това е може би едно от най-обемните им решения. Има много неща, които предстои да се изясняват, но има и много въпроси, които са поставени. Това коментира в ефира на „Добро утро, Европа“ адвокат Александър Кашъмов.

По думите му се създава впечатлението, че всички промени се обявяват за противоконституционни, което не е точно така, защото има много балансирани решения.

„Има разделения на мнозинства по различни въпроси или паритет по някои въпроси, а всъщност най-интересни в това отношение се оказват въпросите за баланса между парламента и президента, където Конституционният съд не е успял да намери мнозинство за решение, там са шест на шест гласа. Поради това и тази част, което се отнася до двойното гражданство и работата на служебното правителство, не е обявена за противоконституционна“,  коментира още Кашъмов.

Според бившия конституционен съдия Благовест Пунев, произнасянето трябва да се раздели на няколко части, но основен аргумент за тези разпоредби, които са обявени за противоконституционни и дори нищожни е, че те трябва да се приемат от Велико народно събрание, а не от обикновено такова.

Пунев коментира, че ако е бил на мястото на Десислава Атанасова, би се оттеглил и би си направил отвод.

Адвокат Емил Георгиев посочи, че нито в уредбата на Конституционния съд, нито в самата Конституция е предвидена възможността за отвод или оттегляне.

„Дори да се беше оттеглела Десислава Атанасова, например в частта с президентските правомощия, там пак нямаше да може да се стигне до сформиране на мнозинство, тъй като изискването, което самата Конституция въвежда е, че за да се приеме решение, то трябва да е прието с мнозинство от общия брой на всички съдии в Конституционния съд. Трябваше да има седем гласа, но те нямат седем гласа“, обясни още Георгиев.

Целия разговор вижте във видеото.