България

Оставиха в ареста шофьора от катастрофата с румънския автобус

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Turski Shofior Турският шофьор Джингиз Джан остава в ареста. Снимка: БГНЕС

Окръжният съд във Велико Търново постанови най-тежката мярка "задържане под стража" за турския шофьор, който предизвика на 6 август тежката катастрофа с румънски туристически автобус.

Решението по искане на Окръжната прокуратура в старата столица, под чието наблюдение се води разследването за трагедията, предаде БГНЕС.

 

От прокуратурата настояха водачът да остане зад решетките, тъй като не е български гражданин и може да се укрие, а Турция не е държава от ЕС, и няма спогодба за екстрадиция

Той е единственият обвиняем по делото и ще отговаря за причиняване на смърт по непредпазливост на повече от едно лица при нарушаване на правилата за пътно движение.

"Налице са достатъчно доказателства, че Джан е автор на деянието. Разпитани са трима свидетели от автомобила, който е бил паркиран на отбивка, както двама от оцелелите в катастрофата туристи. Всички твърдят, че автобусът се е движил с изключително висока скорост. Свидетелите от паркираният край пътя автомобил - Мюмюнов и Рашев заявяват, че Джан ги е уговарял да не казват, че той е шофирал автобуса, и така да прикрият деянието", обясни окръжен прокурор Илиян Благоев.

Пред съда защитникът Георги Николов настоя Джингиз Джан да бъде пуснат под домашен арест или да му бъде наложена парична гаранция. Съдът обаче постанови най-тежката мярка.