Спорт

Целият свят гледа към Париж - днес започват Олимпийските игри

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Моника Бувие, Euronews: Целият свят гледа към Париж, олимпийската столица, и Франция, която от седем години се подготвя да бъде домакин на игрите.  Париж 2024 иска да e изненада и иска да надхвърли границите. Но на каква цена? Дойдох в Париж, за да хвърля светлина върху сивите зони на този велик празник на спорта.

Френската столица се стреми да бъде звездата на Олимпийските игри тази година. Париж 2024 се рекламира като най-устойчивите игри в историята.  Деветдесет и пет процента от инфраструктурата е или временна, или вече съществува. Някои казват, че тези Олимпийски игри са евтина версия на шоу от световна класа. Организаторите отговарят, че тези олимпийски игри ще поставят нова тенденция и ще оставят огромно наследство.  

 

Игрите бяха голям стимул за града. Успяхме да финализираме работи, които можеха да отнемат десет или петнадесет години, за четири или пет години. Това ни позволи да преобразим цели квартали. Извършихме големи строителни и инфраструктурни дейности.

Пиер Рабадан, заместник-кмет, отговарящ за спорта, община Париж 

Олимпийските игри отключиха над един милиард евро за Сена-Сен-Дени, която е най-бедният район в континентална Франция. Тук бяха построени олимпийското село и центърът за водни спортове на стойност 175 млн. евро.  Жителите казват, че твърде малко средства са отишли за местните спортни съоръжения, които все още са твърде оскъдни.

 

Спортните съоръжения са остарели, тъй като повечето от тях са на възраст между 40 и 50 години. Разполагаме с шестнадесет съоръжения на всеки 10 000 жители, докато средната стойност за региона на Голям Париж е 25, а за страната - 50.

Серж Райчес, говорител на Асоциация за насърчаване на физическото възпитание

74 % от децата на възраст 10-11 години в Сена-Сен-Дени не умеят да плуват. Три пъти повече от останалата част на Франция. Местните жители твърдят, че игрите тук не са постигнали целта си да направят спорта по-достъпен за всички.