Икономика

Министърът на икономиката: Идват тежки дни, ще има наказания за спекулантите (обновена)

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Бизнесът в България е изправен пред тежки дни. Всички оставащи топли дни трябва да бъдат разумно използвани. Който си позволява да спекулира, да злоупотребява, ще бъде наказан.

Това заяви служебният министър на икономиката Никола Стоянов, предаде БГНЕС.

Стоянов представи екипа си и приоритетите в работата на ръководената от него институция.

 

На първо място е подобряване на бизнес средата. Осъзнаваме, че сме част от служебен кабинет с ограничени правомощия. Ние ще се опитаме да работим в максимално степен отговорно като едно редовно правителство, защото нямаме време за губене. Имаме самочувствие, че сме достатъчно подготвени. Вече се работи по списък с мерки, за нас няма да има прекалено малки или прекалено големи приоритети.

Никола Стоянов

Той подчерта, че тяхната дейност ще е ориентирана към това бизнесът да работи по-лесно.

Нашето министерство не е ангажирано с тематиката Шенген. Сигурни сме, че на база повишаване на прозрачността на бизнес средата в България би помогнало на държавата в тази битка и би подобрило”, подчерта той.

Стоянов каза, че ще има и разговори за промени в Закона за инвестициите.

Вторият основен аспект е подобряване на инвестиционния климат и инвестиционната среда. Ще започнем съвместна работа с министерство на иновациите за нов или променен Закон за инвестициите.”, заяви той.

Ще разчитам на приемственост и каквото е направено от бившия министър на икономиката ще се надгражда”, каза Стоянов.

 

Той представи двамата заместник министри - Ирина Щонова и Димитър Данчев

Ирина Щонова е назначена за заместник-министър на икономиката и индустрията. Притежава бакалавърска степен по икономика от Университета „Сейнт Олаф“, Нордфийлд, САЩ, мениджърска степен по бизнес администрация от Университета „Станфорд“, Пало Алто, САЩ и докторска степен по икономика от СУ „Св. Климент Охридски“.

Заместник-министър на икономиката ще бъде и Димитър Данчев. Народен представител в 44-ото и 46-ото Народно събрание. Бил е член на комисиите по икономическа политика и туризъм, по бюджет и финанси, по транспорт, информационни технологии и съобщения, както и член и зам.-председател на комисията по дигитализация, електронно управление и информационни технологии. Председател е на Съвета по икономика към Националния съвет на Българската социалистическа партия.

Стоянов подчерта, че разговорите с работодателските и синдикалните организации продължават.

Работодателските и синдикалните организации са много важни. В разговорите с тях, които вече имах подчертах, че има много смени в администрацията, което води до загуба на експертност”, каза той.

По отношение на газа ние съдействаме с каквото можем. Вече е започнала анкета с бизнеса, за да дадем картина на кризисния щаб какво би било отражението върху бизнеса при липса на газ. Ние ще сме гласът на бизнеса. Ще търсим диалог през цялото време, ще представляваме бизнеса в правителството и ще защитаваме техните интереси. Друга част от подготовката ще е по отношение на петрола. Трета основна мярка за подготовката за зимата е контролът на горивата”, каза той. Стоянов подчерта, че контролът трябва да се задържи. “Да не пресираме бизнеса в тези тежки времена“, каза той.

Министерството ще обърне внимание и на темата с язовирите.

 

Военнопромишленият комплекс е много интересна тема. Анализът вече е готов. Нинова отказа да проведем комисия, тя ми каза, че в края на правителството не е било редно, но както и тя самата призна това е една заложена бомба.

Никола Стоянов

Аз и като експерт в този сектор и като министър ще се водя по правилата. Още този петък ще има комисия.

Освен междуведомствената комисия, Междуведомственият съвет не е провеждан от май месец. Той добави, че ще натиска съветът да се проведе в най-кратки срокове.

Стоянов подчерта, че Нинова е отказала да проведе комисия. “Явно Нинова е знаела, че правителството няма да просъществува, затова не е провела комисия”, каза той.

Стоянов подчерта, че това нагнетяване на напрежението ще бъде използвано за политическо говорене. “Не знам дали си дават сметка, че нашите решения водят до откриване и закриване на работни места и благоденствие на хората”, заяви той.

Стоянов заяви, че ще спазва рамката, която му е поставена.

“Каквото е решението на този парламент това ще се случи”, заяви той по отношения на оръжията.