Политика

Пеевски изпрати до службите доклада за Агенция „Митници“, Василев го обвини в чалгизиран сценарий

От Euronews България Euronews България

Председателят на ДПС и на ПГ на ДПС Делян Пеевски изпрати до МВР, Прокуратурата и ДАНС доклада за дейността на Временната комисия от 49-ото Народно събрание за разследване на корупционните практики в Агенция „Митници“ и евентуалната роля на бившия финансов министър Асен Василев в тях, предаде БГНЕС. Пеевски посочи, че е изпратил доклада на временната комисия за разследване на корупционните практики в Агенция „Митници“, защото е бил изненадан, че досега това не се е случило.

Последваха реакции в парламента - според Николай Денков това е опит на Пеевски да скрие проблемите в ДПС, а Асен Василев нарече действията му „евтин чалгизиран холивудски сценарий“. А Тошко Йорданов заяви, че когато корупцията е при ПП-ДБ, те се правят на „гламави“.

Председателят на ДПС определи ПП-ДБ като "най-корупционната коалиция в България". Той увери, че тепърва ще разказва "как са потулени делото на коалицията ПП-ДБ и техния баща Радев и защо нищо не прави прокуратура". „Вземете проучете колко дела има и проверки, по които не се работи, които вие сте ги изнасяли в медиите. Вие да сте чули нещо да се случва по „Лукойл“, да се случва по натиска над министър Йоловски от Кирил Петков и Божидар Божананов – новото лидерче, което се опитват да ребрандират над тази партийка. Пълен чадър над тези хора“, каза още Пеевски и продължи: „Също така искам да знам Христо Иванов – Шехерезадата, колко срещи има в съда и колко срещи с главния прокурор, този път не на мазно кафе, а на уиски и фъстъчки“.

Делян Пеевски е изпратил един доклад от 3 месеца до всички възможни институции. Това е изключително нескопосан метод да се опита да прикрие проблемите, които има в ДПС, раздорът и скандалът, разцеплението на ДПС. И това, че той беше привикан в Комисията за Нотариуса и „Осемте джуджета“. Това заяви председателят на ПГ на "Продължаваме промяната – Демократична България" акад. Николай Денков.

„Нека да припомня, че Асен Василев се яви в комисията, отговори на всички въпроси и затова имаме доклад. Също да припомним и че досега няма повдигнато обвинение, свързано с контрабанда по отношение на „Митниците“, каза Денков. Според него Пеевски се опитва да отклони вниманието от истинския му проблем.

Депутатът от „Има такъв народ“ Тошко Йорданов заяви, че е внесъл доклада за „Митниците“ в прокуратурата преди два месеца. Според него за всички е видно, че има проблем в Агенция „Митници“.

„Излязоха достатъчно ясни информации, че тези двамата, които са се занимавали с контрабанда, в МВР са си ходили като вкъщи. Министър Рашков нерегламентирани срещи, прескачания на цялата верига. Асен Василев пък е настоявал за директор на МВР Хасково да бъде сложен един техен приятел на снимки по бански. Асен Василев излъга, че не ги познава, но директорът на ДАНС каза, че има доказателства за комуникация на Асен Василев с един от двамата контрабандисти. Така че това си е работа на прокуратурата да го разследва“, смята Тошко Йорданов.

Според него акад. Николай Денков може да си говори каквото иска, но има едни снимки на един пудел с едни пачки. „Това разбира се не е корупция, хората са се събрали да се замерят с евро. Това са приятелски взаимоотношения. Сигурен съм, че вие като се съберете с роднините, взимате пудел, слагате там няколко милиона евро, започвате да се биете по главата с тези пачки. Това е нормално човешко забавление“, коментира с ирония Йорданов. Той обвини Денков, че е фалшив, а не истински академик, обявен за такъв от някакво НПО. „Когато корупцията е при тях, те се правят на гламави“, обобщи Тошко Йорданов.

Делян Пеевски го кръстиха Държавно предприятие в документите за КТБ. Темата за „Митниците“ се вдига точно сега от Пеевски заради предизборни пушилки. Всичко това е евтина чалгаризирана версия на холивудски сценарий. Това заяви депутатът от ПП-ДБ и бивш финансов министър Асен Василев.

„Ако имаше един грам корупция, ако имаше една стотинка, която е отишла настрани, прокуратурата, службите, ДАНС – всичко, което беше впрегнато да погледне всеки един подпис, който сме сложили, щеше да ги открие. Петя Банкова, бившата шефка на Агенция Митници" е в ареста, защото е повишила в длъжност няколко човека. Там няма повдигнато обвинение за корупция и за контрабанда“, категоричен е Василев.

А лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че винаги е бил против парламентът да се превръща в „присвояващ си функциите на разследващ орган“. „Винаги съм бил против институциите в съдебната власт да се ползват за арбитър между неудовлетворени политически партии. Ние, политическите партии, последните години направихме всичко хората да започнат да се отвращават от това, което се говори. Разделихме хората, като фенове на агитки ги направихме“, заяви той.