Европа

Общо 6 кораба със зърно отплаваха от Украйна

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Общо 6 кораба със зърно и храни отплаваха от украински пристанища от неделя насам – четири вчера и още два тази сутрин. Те превозват около 270 тона зърнени култури. Междувременно стана ясно, че 4-ма от българските моряци от кораба „Рожен“ са се прибрали днес във Варна. Екипажът на плавателния съд ще бъде допълнен и подменен частично.
Докато българският кораб "Рожен" още е в Истанбул, 4-ма български моряци се прибираха във Варна. Плавателният съд пристигна в Истанбул, където екипажът ще бъде подменен и допълнен частично до 18 души. "Рожен", който трябва да достави 13 хиляди тона царевица във Великобритания, е част от конвоя, който отплава от Украйна в петък.
В понеделник голям кораб, превозващ зърно от Украйна, достигна пристанището Деринче в Северозападна Турция.
Корабът за насипни товари "Поларнет" навлезе във водите край турското пристанище, превозвайки 12 000 тона царевица, след като напусна украинското пристанище Черноморск.
Четири от корабите, които получиха разрешение да напуснат Украйна в неделя, превозваха над 219 000 тона царевица и хранителни продукти - олио за Италия, слънчогледово семе за Китай и царевица за Истанбул, Корабът „Аризона“ с 49 000 тона царевица за турското пристанище Искендерун.
Три от плавателните съдове са от Черноморск и един от Одеса.
Петият корабът „Сакура“, превозва повече от 6 600 тона слънчогледово масло, а шестият - 11 000 тона соя, съобщиха от Съвместния координационен център.
Товарните кораба, които са тръгнали в петък, са преминали успешно проверките и са получили разрешение да преминат през турския проток Босфора на път за крайните си дестинации, съобщи Центърът.
Папа Франциск поздрави работещия коридор за износ на украинското зърно към различни точки по света.

 

Искам да приветствам със задоволство отплаването на първите кораби, натоварени със зърнени храни, от пристанищата на Украйна. Тази стъпка показва, че диалогът е възможен, за да се постигнат конкретни резултати, които да са от полза за всички. Това събитие е като знак на надежда и от сърце желая, следвайки този път, да се прекратят сраженията и да се постигне справедлив и траен мир.

Папа Франциск

Миналия месец Украйна, Русия, Турция и ООН подписаха споразумения за създаване на морски коридор с дължина 111 морски мили, който ще позволи на товарните кораби да пътуват безопасно от пристанищата, които руската армия е блокирала, и през водите, които украинската армия е минирала.
По данни на Съвместния координационен център, който контролира международната сделка, целта е да бъдат изведени около 20 млн. тона зърно от Украйна, за да бъдат нахранени милиони гладуващи в Африка, Близкия изток и части от Азия.
Изпълнението на споразумението, което е в сила за четири месеца, върви бавно, тъй като първият кораб потегли на 1 август.