Общество

Съвет: Гръмотевиците се развиват около обяд, за планината тръгвайте сутрин информирани за времето

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

В планината трябва да се тръгва рано сутрин и добре информиран за прогнозата за времето. Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ планинският водач Георги Палахутев. Гръмотевичните бури се развиват около и малко след обяд, поради което по това време вече трябва вече да сме на защитено място, съветват експертите.

„Когато ни хване това лошо време с гръмотевици, трябва да се освободим от абсолютно всичко, което е на нас. Трябва буквално да махнем раницата, щеките, които имат имат метални части, да изключим телефона и да търсим моментално изход от ситуацията. Изходът най-често е надолу“, обясни планинският водач.

По неговите думи гръмотевичните бури рядко продължават над един час, т.е. ние винаги може да се върнем за нашите раници и щеки, но в този критичен момент те не ни трябват.

„Ние сме мишена, когато сме с раница и щеки в такова време. Избягваме водни обекти, т.е. реки, езера и такива неща. Те също са много сериозни препятствия. Ако има наблизо дълбоки пещери, но наистина дълбоки, в които да влезем навътре, това също е вариант“, каза още той.

 

Целия разговор вижте във видеото.