Свят

Джо Байдън обяви, че се оттегля - реакции в САЩ и по света

От Euronews България Euronews България

Обявеното от президента на САЩ Джо Байдън решение да се откаже от надпреварата за втори мандат в Белия дом и да подкрепи настоящия вицепрезидент Камала Харис предизвика множество реакции в Съединените щати и по света.

„За нас е чест да се присъединим към президента (Байдън) в подкрепата му за вицепрезидента Харис и ще направим всичко възможно, за да я подкрепим“, заявиха Бил и Хилъри Клинтън в съвместно изявление.

„Байдън е имал пълното право да се кандидатира за преизбиране“, заяви бившият президент Барак Обама, като похвали постиженията на 81-годишния Байдън и го нарече „патриот от най-висша степен“.

„Байдън е американски патриот, който винаги е поставял страната ни на първо място. Неговото наследство от визия, ценности и лидерство го прави един от най-последователните президенти в американската история“, каза бившият председател на Конгреса Нанси Пелоси, като изрази своята „любов и благодарност“ към действащия държавен глава.

Председателят на Конгреса Майк Джонсън заяви, че, след като Байдън не е в кондиция да участва в изборите, то той трябва да подаде оставка като президент.

„Ако Джо Байдън не е в състояние да се кандидатира за президент, той не е в състояние да изпълнява длъжността президент. Той трябва незабавно да се откаже от поста си. 5 ноември не може да настъпи достатъчно скоро“, каза Джонсън.

 

 

„Винаги ще бъдем благодарни за лидерството на президента Байдън. Той подкрепи страната ни по време на най-драматичния момент в историята, помогна ни да попречим на Путин да окупира страната ни и продължи да ни подкрепя по време на тази ужасна война“, написа президентът на Украйна Володимир Зеленски в социалната мрежа X.

„Уважавам решението на президента Байдън и очаквам с нетърпение да работим заедно през останалата част от неговото президентство“, написа министър-председателят на Великобритания Киър Стармър в социалната мрежа X.

„Моят приятел Джо Байдън е постигнал много: за страната си, за Европа, за света. Благодарение на него трансатлантическото сътрудничество е тясно, НАТО е силна, а Съединените щати са ефективен и надежден партньор за нас“, написа германският канцлер Олаф Шолц в социалната мрежа Х.

„Вие взехте много трудни решения, благодарение на които Полша, Америка и светът са по-сигурни, а демокрацията - по-силна“, написа полският премиер Доналд Туск в социалната мрежа X.

„До изборите остават още четири месеца. А това е дълго време, през което много неща могат да се променят. Трябва да внимаваме, да следим какво ще се случи и да се занимаваме с нашите дела“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков./БГНЕС

 

А какво мислят за оттеглянето му в родния град на Джо Байдън - вижте в репортажа: