Свят

Байдън се зарече да остане кандидат въпреки недоволството (Обновена)

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор
Joe Biden USA AP Снимка: AP архив

Президентът на САЩ Джо Байдън се зарече да остане в надпреварата за Белия дом, противопоставяйки се на нарастващото недоволство в Демократическата партия, съобщава БГНЕС.

„Залогът е голям и изборът е ясен. Заедно ще спечелим“, каза 81-годишният Байдън в изявление от дома си на плажа в Делауеър, където е изолиран заради положителна проба за ковид.

„Очаквам с нетърпение да се върна в предизборната кампания през следващата седмица“, добави Байдън.

Високопоставени демократи настояват Байдън да преосмисли кандидатурата си за изборите

Високопоставени демократи настояват президентът Джо Байдън да преосмисли кандидатурата си за изборите. Според информацията 44-ият президент Барак Обама е казал на колегите си, че Байдън трябва да обмисли жизнеспособността на кампанията си. От своя страна бившата председателка на Камарата на представителите Нанси Пелоси е казала на Байдън, че партията може да загуби възможността да поеме контрола над Камарата на представителите, ако той не се оттегли от надпреварата.

Притесненията относно възрастта на Байдън винаги са съществували, но миналия месец излязоха на преден план след катастрофалното му представяне в телевизионния президентски дебат. Байдън призна, че е бил бавен и е говорил по-бавно, но обвини за това умората след пътуване. Някои демократи се надяват, че Байдън, чийто тест за COVID-19 е положителен, ще погледне по нов начин на траекторията на надпреварата през следващите дни. Самият Байдън неведнъж е настоявал, че не се отказва, категоричен, че той е кандидатът, който е побеждавал Тръмп преди и ще го направи отново.

Чувствам се добре. Чувствам се толкова добре, колкото никога досега. Вижте. Едно от нещата е, че повечето общности наистина започват да се фокусират върху изборите едва през септември. И така, всички разговори за това кой, къде и как води, са един вид, знаете ли, всичко досега между мен и Тръмп е било на практика равностойно.

Джо Байдън, президент на САЩ

Ако демократите сериозно подготвят стъпката за замяна на Байдън и преместване на вицепрезидента Камала Харис начело на листата, вътрешни хора казват, че този уикенд ще бъде от решаващо значение за промяна на мнението на президента. Друг потенциален фаворит за номинацията на демократите е 56-годишният губернатор на Калифорния Гавин Нюсъм.