Euronews Уикенд

Повдигнаха обвинение на шофьора на катастрофиралия румънски автобус

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Шофьорът на румънския автобус, който катастрофира край Поликраище, в резултат на което загинаха четирима и пострадаха седем чужди граждани, вече е с повдигнато обвинение. Турският водач не е спазил ограниченията на скоростта в участъка и е изпуснал управлението над автобуса. Пътни експерти са категорични, че участъкът е опасен, без маркировка, пътни знаци и с много компрометирана настилка. Привлеченият като обвиняем турски шофьор на автобуса е задържан за 72 часа, а вторият шофьор е освободен.

 

Същият е привлечен като обвиняем за причиняване на смърт по непредпазливост, в следствие на нарушаване правилата за движение по пътищата като водач на МПС. Предвид това, че е чужд гражданин на държава извън ЕС, ще поискаме от съда да му бъде поискана мярка задържане под стража, такова искане е изготвено, ще бъде внесено утре в Окръжен съд Велико Търново.

Илиян Благоев, прокурор

Разрешената скорост в участъка е 90 километра, като най-вероятно шофьорът не се е съобразил с ограничението.

"Към момента обвинението е за нарушение на Закон за движение по пътищата, че водачът не е контролирал МПС, което управлява, че не се е движил съобразено с пътните условия скорост. Това е член 20 ал 1 и 2 от закона за движение по  пътищата", допълни Благоев.

Оглед на мястото на катастрофата направи и заместник- министърът на транспорта.

 

Той се е движил 140 метра след настъпването на удара, което предполага много висока скорост и липса на  спирачен път.

Николай Найденов, заместник-министър на транспорта 

Пътни експерти са категорични, че участъкът е в лошо състояние, което е взето предвид в разследването.

“Пътната маркировка я няма, състоянието е отвратително, знаци няма, кърпено е тук и там, коловози има на пътя, просто пътя е под всякаква критика, движението е много интензивно. Носещият контактен слой на асфалта , който контактува с гумите, е износен”, уточни Красимир Йорданов, автоинструктор.

“Възможно много причина да са съпътствали инцидента, но нека следствените органи да се произнесат с конкретика. Това е основна артерия и тя няма как да не е натоварена, при условие, че целият пътникопоток се насочва към Русе в посока Румъния, така че идеята е да има по-голяма превенция”, каза още зам.-министърът на транспорта.

 

Състоянието на пътя се фиксира при огледа, така че състоянието на пътя, то е обективирано. За причините за катастрофата е твърде рано да се дават изявления.

Бранимира Вергова, следовател от НСлС

Предстои мярката за неотклонение на турския водач да бъде внесена в съда, а от транспортното министерство ще внесат предложения до МРРБ за обезопасяване на участъка.

 

Ана Минева, Кристиян Минков, Euronews Bulgaria, Велико Търново