Свят

Ден на траур в Украйна след тежките руски атаки

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

41 вече са жертвите на руските въздушни удари по детска болница в Киев и други цели в Украйна. Други поне 117 са били ранени. Това съобщават местните власти. Същевременно кметът на Киев Виталий Кличко обяви ден на траур. Серията от нападения е сред най-тежките атаки срещу страната след нахлуването на Русия през февруари 2022 г. Министерството на вътрешните работи съобщи, че щети са нанесени и в централните градове Кривой Рoг и Днипро, както и в два други източни града. Противовъздушната отбрана заяви, че е свалила 30 от 38-те ракети. След ударите президентът на САЩ Джо Байдън обеща "нови мерки" за засилване на противовъздушната отбрана на Украйна. Западните лидери и ръководството на ООН също осъдиха смъртоносната атака. Впоследствие продължиха нападенията като украинските власти съобщиха за трима ранени във Запорожка област. Атаки през изминалата нощ е имало и в Донецка и Херсонска област. 

Бяхме в бомбоубежището, когато ударите бяха нанесени, а по-късно излязохме и видяхме обстановката. Оказахме първа помощ на нашите работници и сега чакаме ремонтната група, за да можем да поправим магазина и утре гражданите на Киев да могат да си купят тук хляб.

Василий Анатолиевич, собственик на бизнес

Междувременно в Ростовска област в Русия избухна пожар в електрическа подстанция, след като Украйна изстреля безпилотни летателни апарати. Toва съобщи Василий Голубев, губернатор на южния руски регион, който граничи с Украйна. Един човек е загинал. Впоследствие руските системи за противовъздушна отбрана заявиха, че са унищожили 38 безпилотни самолета. В Белгород властите съобщиха, че един човек е загинал, двама души са били ранени, а няколко жилища са били повредени.