Икономика

От днес изплащат увеличените пенсии - над 2 млн. пенсионери ще получат актуализация с 11%

От Euronews България Euronews България

Изплащането на увеличените пенсии чрез пощенските станции започва от днес до следващия понеделник включително. Преводите на сумите за юлските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, също ще бъдат извършени днес. Увеличението с 11% засяга над два милиона пенсионери. За актуализацията в бюджета са предвидени над 1 млрд. лева.

Става дума за осъвременяване с 11 на сто, като се повишава процентът на добавката от пенсията на починал съпруг/а, минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст, определя се нов, по-висок размер на социалната пенсия за старост, повишават се обвързаните с тях минимални размери на другите видове пенсии и добавки, съобщават от НОИ.

Предвиденото осъвременяване ще обхване всички пенсионери с трудови пенсии, отпуснати до края на 2023 г. На пенсионерите, чиито пенсии се изплащат във фиксирания максимален размер от 3400 лв., няма да се изплаща увеличеният действителен размер, тъй като и преди осъвременяването пенсиите им надхвърлят законово установения максимален размер. Пенсиите на хората, отпуснати с начална дата през 2024 г. подлежат на осъвременяване от 1 юли 2025 г.

Повече вижте във видеото.