Политика

Парламентарната група на "Величие" се разпадна (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Markov Vasileva BGNES (1) Снимка: БГНЕС

По-малко от месец, след като заработи новия 50-и парламент, шестима народни представители от "Величие" напускат парламентарната група и така тя се разпада, предаде БГНЕС.

Според справка в деловодството на Народното събрание от 13 народни представители, "Величие" вече са само със седем. Така групата се разпада и в 50-ото НС остават шест формации.

Заявления за напускане са подали депутатите: Красимира Катинчарова, Юлияна Матеева, Павлин Петров, Ирена Негинова, Лариса Савова и Росица Калнива.

Шестимата напуснали са т.нар. депутати от групата на Ивелин Михайлов, основателя на Исторически парк. 

Виктория Василева от "Величие" се освобождава предсрочно като зам.-председател на Народното събрание, като освобождаването се обявява без да се обсъжда и без да се гласува, съобщи зам.-председателят на НС Росица Кирова.

Дарин Георгиев от "Величие" коментира пред репортери в НС. "- Продължаваме да работим с това, което ни остана като ресурс. Знаете, че в момента сме лишени да участваме в комисии, официално, но ще участваме като наблюдатели там. Следим процесите. Това , което ни е отредено по закон, това можем да правим оттук нататъка", каза той.

"- Оттук нататък всеки сам за себе си ли е?

- Разбира се че не.

- С господин Марков ли продължавате?

- Продължам с тези, които не са предали идеята "Величие" и не са се отцепили.

- Това ли е краят на "Величие"?

- Да, това е краят на политическа партия "Величие", посочи Георгиев.

Към момента независимите народни представители в парламента стават 17.

В началото на мандата на 50-ото Народно събрание "БСП за България" изключи Калоян Методиев от парламентарната си група. През последниата седмица ДПС изключи Айсел Руфад, Рамадан Аталай и Джейхан Ибрямов.