Свят

Приключиха преговорите между Ердоган и Путин

От Euronews България Euronews България
Russia Turkey 22217457115204 Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и руският президент Владимир Путин в Сочи. Снимка: AP

Приключи срещата между руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Ердоган в Сочи. След преговорите двамата лидери са приели съвместно изявление. Обсъдени са били доставките на газ и напрежението около ситуацията в Украйна и Сирия.

Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Ердоган се срещнаха в руския град Сочи, а разговорите продължиха над 4 часа.

Вицепремиерът на Русия Новак съобщи, че президентите са обсъдили доставките на газ в Турция и са се договорили за частично заплащане в рубли.

Обсъдени са били двустранното сътрудничество между Русия и Турция, регионални въпроси като кризата в Украйна, ситуацията в Нагорни Карабах и в Сирия. 

В съвместното изявление е посочено, че Путин и Ердоган изтъкват необходимостта от изпълнението на споразуменията от Истанбул, включително безпроблемния износ на зърно от Русия.

Двамата лидери са се договорили и за увеличаване на стокообмена между Русия и Турция, както и да си помагат по въпросите на енергетиката. Двамата президенти са се договорили и за засилване на сътрудничеството между Русия и Турция в транспортната сфера, промишлеността, селското стопанство, строителството.

Те са изтъкнали ключовото значение на отношенията между Русия и Турция за постигането на регионална и международна стабилност. Путин и Ердоган се договориха също така следващата среща на Съвета за двустранно сътрудничество на високо равнище, ръководена от държавните глави, да се проведе на турска територия. 

Държавните глави се договориха следващата среща на Съвета за сътрудничество на високо равнище да се проведе в Турция, се казва в документа.

В изявлението на двамата лидери е посочено още, че е важно да бъде съхранено единството и териториалната цялост на Сирия. Те са изразили и силна подкрепа за суверенитета и единството на Либия.