Икономика

Експерт: Близо 12 млрд. лева са необходими за ремонт за ВиК мрежата в България

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Близо 12 милиарда лева са необходими за ремонт на ВиК мрежата в България. Това заяви доц. Борислав Великов от Българската асоциация по водите. По думите му страната ни е лидер в ЕС по загуби във ВиК сектора заради неизправна канализация – средно 57%, а на места загубите на вода достигат до 80 на сто. За да получат финансиране от ЕС съюз изискването е малките дружества да се обединят и да кандидатстват заедно за отпускане на средства. В много общини обаче това се оказва проблем, сподели кметът на Бобошево в ефира на „Добро утро, Европа“.

„Самата глобализация и създаването на тези асоциации в момента пречи за финансирането на по-малките населени места. Ние няма как да получим някакво финансиране европейско точно поради тази причина, че в нашата асоциация има общини, които не желаят да се включат. Така че ние по тези мерки, които са взети преди може би 10 години, за един сериозен план, пари не може да очакваме. Тук трябва да се вземе вече в ръце и самата държава да конструира по друг начин тези асоциации“, сподели Стефан Тачев – градоначалникът на Бобошево.

Според доц. Борислав Великов, който е член на Управителния съвет на Българската асоциация по водите, е необходимо да има насочено действие на държавата, за да може този проблем да бъде решен.

„Там, където има такива успешни ВиК дружества, те са само 6 такива области в България, където не са консолидирани. За консолидираните да си използват европейски средства пълноценно, а за тези, където нямаме консолидация, но имаме общински ВиК дружества, не насилствено да ги национализираме, а да им дадем възможност и на другите, които са в тази област, да получат средства от държавата“, коментира той.

 

Целия разговор вижте във видеото.