Култура

Може ли да се реставрира силата на вярата?

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Художникът и реставратор на икони Стамен Карамфилов поздравява българския народ с избора на нов патриарх и описва избора на толкова млад водач на православната църква като „голяма крачка“.

„Дано този млад мъж да може да събере българския народ в една вяра. Не трябва да бягаме от вярата, тя не е политика“, отбелязва Карамфилов. Българският народ е стигнал до положение, в което само вярата може да го сплоти. „Дори футболът не може да ни сплоти“, казва художникът.

Незрящият иконописец използва техника от преди 4 000 години, наречена енкаустика, за да създава своите творби. Това е процес, при който восъкът се смесва с пигменти и се обработва под висока температура. „Това запечатва рисунъка и боите и по този начин се избягва окисляването“, обяснява Карамфилов.

„Не се сърдя на моя Дядо Божи за слепотата“, откровен е Карамфилов. „През цялото време, когато работих по някоя църква или картина, използвах опасни химикали и не се погрижих за очите си. И в един момент Бога ми каза „Стига си виждал - дай да усещаш“, споделя художникът.

Цялото интервю вижте във видеото.