Свят

Китай обяви, че санкционира Пелоси заради "злите" ѝ действия в Тайван

От Euronews България Euronews България
Nancy Pelosi Нанси Пелоси. Снимка: AP

Напрежението около посещението в Тайван на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси не стихва.

Китай реши да санкционира председателката на Камарата на представителите в американския Конгрес Нанси Пелоси и най-близките членове на нейното семейство в отговор на нейните „злонамерени“ и „провокативни“ действия, заяви днес китайското външно министерство, съобщава БТА.

„Въпреки сериозната загриженост и твърдото противопоставяне на Китай, Пелоси настояваше да посети Тайван, намесвайки се сериозно във вътрешните работи на Китай, подкопавайки суверенитета и териториалната цялост на Китай, потъпквайки политиката на единен Китай, и застрашавайки мира и стабилността в Тайванския проток“, каза в изявление говорител на външното министерство.

За Вашингтон действията на Китай са непропорционални

„Изстрелването на ракети от Китай по време на военни учения около Тайван е неоправдана ескалация“, каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, цитиран от Ройтерс.

В четвъртък Китай изстреля множество ракети във водите около Тайван в безпрецедентна ескалация по време на учения с бойни стрелби.

„Многократно сме посочвали ясно на Пекин, че не се стремим към криза“, каза Блинкен на пресконференция в кулоарите на Регионалния форум на АСЕАН в Камбоджа, докато дипломатическте престрелки около посещението на Пелоси продължават.

По думите на Блинкен действията на Китай са непропорционални и значителни, като Съединените щати са сериозно загрижени, но няма да се оставят да бъдат провокирани.

„Няма възможно оправдание за това, което са направили“, заяви държавният секретар на САЩ.