Европа

Експерт от БАН: През Турция европейски и азиатски компании заобикалят санкциите срещу Русия

От Euronews България Euronews България

В момента голяма част от износа към Русия се осъществява през Турция, включително големи европейски и азиатски компании предпочитат Турция да бъде техен логистичен хъб за заобикаляне на санкциите.

Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ политологът от Института по Балканистика към БАН Мариян Карагьозов.

Според него въпросите, които не са били дискутирани в иранската столица миналия месец, вероятно ще бъдат поставени в двустранен план днес на срещата между Путин и Ердоган.

По думите му руско-турското сътрудничество има много измерения – енергийно, търговско и др.

„Отношенията между Анкара и Москва са заредени с много голяма символика“, отбеляза политологът и допълни, че същинските преговори помежду им са достатъчно конструктивни и предметни.

Относно зърнената сделка между Украйна и Русия, анализаторът подчерта, че тя е била възможно, защото всички включени страни са имали интерес от нея.

Според експерта от БАН за Турция и ООН е било добре да се представят като деен посредник, докато Русия е имала интерес африканските държави да не се настройват срещу нея поради блокираните доставки на зърно.

„Войната на Украйна се решава на фронта“, категоричен е Карагьозов и уточни, че не очаква дипломатически пробив на конфликта.

По думите на анализатора големият проблем на турската опозиция е, че тя се състои от шест партии, които са много различни една от друга.

„Сред тях има, както светски, така и консервативни и религиозни партии. В този смисъл опозицията е доста разнородна. Последните социологически проучвания сочат, че опозицията трябва да излезе с много убедителен кандидат, защото в противен случай 20-25% от собствените ѝ избиратели не биха я подкрепили. За колебаещите се избиратели фигурата на опозиционния кандидат също ще е много важна“, посочи още Карагьозов.

Той уточни, че основните претенденти за водещи противник на Ердоган са кметовете на Анкара и Истанбул и лидерът на Републиканската народна партия (CHP), която е най-голямата опозиционна сила в Турция.

„Като че ли за момента изглежда, че кандидат ще бъде лидерът на CHP, но според социологията той е с най-малко шансове“, отбеляза експертът от БАН.

Целия разговор с Мариян Карагьозов вижте във видеото.