България

ЕС осъди България за мръсния въздух

От Георги Колев Георги Колев Редактор
9366978 Министърът на екологията Борислав Сандов. Снимка: БГНЕС

Съдът на Европейския съюз в Люксембург е осъдил България за качеството на атмосферния въздух.ю

Това съобщи министърът на екологията Борислав Сандов.

България е осъдена за системни нарушения в последните години по отношение на серния диоксид в Югоизточния район.

 

Това е първо решение на съда в Люксембур. По тази наказателна процедура следва ЕК да установи дали ние сме прекратили това нарушение и в противен случай ще отправи иск, което ще донесе финансови санкции на страната ни. Това решение за съжаление е очаквано, тъй като България системно неглижира този въпрос. Даже обратно – работи срещу предписанията, които дава ЕК.

Борислав Сандов, министър на екологията

Министърът коментира и несъстоялия се протест на служителите на ТЕЦ "Марица 3". "От май миналата година централата системно надвишава нивата на серен диоксид. През 2021 г. има 30 измерени наднормени нива, а през 2022 г. са осем. Някои от стойностите са преминали аларменият праг - над три пъти завишаване на нормите, което има тежки последици за здравето на хората и изисква моментални действия", заяви той.

Сандов заяви, че има решение от преди малко на директора на РИОСВ Централата да остане затворена.

По-рано през деня стана ясно, че има решение на РИОСВ-Хасково да се възстанови работата на централата и предвиденият протест на служителите в нея се отменя.

 

Шефът на РИОСВ-Хасково е бил подложен под натиск, за да отмени заповедта си за спиране на работа ТЕЦ „Марица 3“.

Борислав Сандов, министър на екологията

„ТЕЦ „Марица 3” в Димитровград системно превишава нивата на серен диоксид, установени от измервателната станция. Някои от стойностите са преминали алармения праг, което означава, че са 3 пъти над нормите, което причинява тежки последици върху здравето на хората. Имаме информация, че в момента на измерването инсталацията е работила на по-ниски обороти. Предприятието е поискало да работи в по-малък капацитет, но отказваме, защото има предписания, които не са били изпълнени”, съобщи Сандов.

"Наднормените нива на серен диоксид в атмосферата водят до тежки здравословни проблеми за населението. Неслучайно в този регион има по-висока концентрация на определени заболявания, което е видно и при децата", допълни Сандов. Той беше категоричен, че здравето трябва да е на първо място.

Според него някои от ТЕЦ-овете у нас трябва да намалят работата си и той ще издаде предписания за това.