Политика

Иво Инджов, политолог: Служебният кабинет няма да посмее да ни обвърже с "Газпром"

От Euronews България Euronews България

Ако имаше повече свободни опции за действия, служебното правителство щеше да привърже България отново към „Газпром“, но сега няма да посмее да го направи. Факторът „Газпром“ ще бъде използван основно за критика спрямо действията на предишното управление.

Това коментира в ефира на Euronews Bulgaria политологът Иво Инджов.

По думите му договорът с „Газпром“ е прекъснат поради „руския рекет“ да открием сметка в рубли.

Той прогнозира, че отстрана на служебното правителство ще има критика за създаден хаос в снабдяването на газ, със сплашване и нагнетяване на напрежението за предстояща тежка зима, но това няма да спъне възхода на „Продължаваме промяната“.

Атаките на служебното правителство по кабинета Петков със сигурност са „благословени“ от президента Румен Радев, коментира Инджов.

Политологът не споделя мнението, че държавният глава се стреми към сформирането на голям ляв, проруски фронт.

„По-скоро може да се говори за един социално-консервативен фронт, съставен от БСП, Възраждане и Български възход, но това е само в сънищата на някои анализатори. Действащ президент няма никакъв интерес да оркестрира едно такова формирование“, смята Инджов.

„Конфронтирайки се с „Продължаваме промяната“, президентът отстоява една ясно аргументирана позиция, която счита, че обслужва националния интерес“, посочи политологът.

Според Инджов в следващия парламент няма да се сформира нито проруска, нито пък евро-атлантическа коалиция между ГЕРБ, ПП и ДБ.

По думите му следващото управление ще бъде съставено от „една по-добре представила се тройна коалиция“ с по-убедителни резултати на ПП.

Целия разговор вижте във видеото.