Европа

Нарастващо търсене на печки в Германия заради страховете от студена зима

От Euronews България Euronews България

Заради намалелите доставки на синьо гориво от Русия и наближаването на зимата, германците започват да мислят как ще се отопляват. Търсенето на печки и други уреди за отопление във Федералната република се е увеличило с повече от една трета през последните месеци.

Доставките на електрически отоплителни уреди бързо намаляват, успоредно на нарастващите опасения, че недостигът на руски газ ще остави населението без друго средство за отопление на домовете.

Всички искат да си купят електрически отоплителни уреди, но те са напълно разпродадени. Може би нагревателите ще пристигнат през септември, октомври или ноември. Никоя компания не може да каже със сигурност дали ще бъдат доставени или не. Защото всичко е напълно разпродадено.

Даниел Щренгер, служител в магазин за ел. техника „Айзен Дьоринг“ в Берлин

Около половината от германските домове разчитат на газ за отопление.

Една германска гражданка споделя:

"Страх ме е, че ще има проблеми. Ако нямам отопление, а имам здравословни проблеми, най-малкото, от което ще имам нужда, е топла баня. Може би в бъдеще няма да можем да се къпем с топла вода, не знам."

Според Томас О'Донъл, експерт по нефт и газ, потребителите ще усетят последиците.

"От Берлин вече казаха, че термостатите ще трябва да се намалят от 22 градуса на 17, може би и по-малко", посочва той.

Към проблемите се прибавя и фактът, че намаляването на доставките на газ предизвиква рязко вдигане на цените, което вероятно ще се усети от потребителите.

Германското правителство изготвя планове за нормиране на потреблението, в случай че ситуацията се влоши.