Европа

Износът от Украйна: Три кораба с царевица отплават за Турция

От Euronews България Euronews България

Още три кораба превозващи царевица от Украйна са получили разрешение да преминат през хуманитарния морски коридор, съобщава информационния център на ООН. 

Те превозват общо 58 041 тона царевица, .

Планирано е трите кораба да излязат в морето тази сутрин, но времето може да се промени поради метеорологични условия или други непредвидени обстоятелства, заявиха вече от ООН.

"Поларнет", закотвен в пристанището на Черноморск, ще се отправи към Карасу, Турция. Плавателният съд на Navistar ще напусне пристанището на Одеса с царевица, предназначена за разтоварване в Ирландия. А корабът "Рожен", който е закотвен в Черноморск, ще се отправи към британския пристанищен град Тийспорт.

По-рано турският министър на отбраната Хулуси Акар съобщи също за трите кораба, получили разрешение да напуснат Украйна. 

На 22 юли в Истанбул бяха подписани два документа с участието на ООН, Русия, Турция и Украйна за създаване на коридор за износ на зърно от три пристанища в Украйна - Черноморск, Одеса и Южне.

На 1 август корабът Razoni с 27 000 тона царевица напусна пристанището на Одеса, плава под флага на Сиера Леоне и в момента пътува за Ливан.