Спорт

Макс Верстапен спечели Гран при на Испания

От Euronews България Euronews България
1471764369884829908 Снимка: f1.com

Макс Верстапен спечели състезанието за Голямата награда на Испания, десети кръг от сезона във Формула 1. Трикратният световен шампион с Ред Бул удържа Ландо Норис с Макларън, а трети на почетната стълбичка се качи седемкратният първенец на планетата Люис Хамилтън с Мерцедес, за когото това бе първи подиум през кампанията и първи от октомври миналата година насам.

За Верстапен, който вече има три победи в Испания, успехът не дойде никак леко. Стартът на състезанието бе изключително вълнуващ, като Джордж Ръсел с Мерцедес изпревари Норис и Верстапен, които потеглиха съответно първи и втори. Норис отиде на трето място, но след това компенсира за лошото начало. Въпреки усилията си, талантливият британец се задоволи само с второ място в Барселона. Тръгналият шеметно Ръсел пък остана на четвърта позиция, а в топ 10 се наредиха още пилотите на Ферари Шарл Льоклер и Карлос Сайнц, Оскар Пиастри (Макларън), Серхио Перес (Ред Бул) и състезателите на Алпин - Пиер Гасли и Естебан Окон.

В генералното класиране след седмата си победа в десет старта от началото на сезона Макс Верстапен продължава да води, като увеличи своя актив на 219 точки. Второто място вече се заема от Ландо Норис, който изостава с 69 пункта от водача, а тройката с пасив от 71 от първото място допълва Шарл Льоклер.

Сезонът във Формула 1 продължава следващата седмица с домашното за Ред Бул Гран При на Австрия. За трета поредна година „Ред Бул Ринг“ ще приеме спринтово състезание, третото такова за 2024 година и единственото на територията на Европа.