Свят

Ердоган ще се срещне с Путин в Сочи днес

От Euronews България Euronews България
United States Russia Isolation Complication 22210033832930 снимка: AP

Турският президент Реджеп Ердоган е на важна еднодневна визита в Сочи, където ще бъде приет от руския си колега Владимир Путин. Двамата ще разговарят по много теми, но надеждите са да има пробив в опитите на Турция да помогне за спиране на войната в Украйна.

Сделката, сключена с посредничеството на ООН и Турция, за деблокиране на доставките на зърно от украинските черноморски пристанища беше явен успех за турската политика.

"Съвместните стратегически енергийни проекти също ще бъдат във фокуса на разговорите. На първо място са включени различни измерения на двуструнните отношения - търговско-икономическо взаимодействие, обсъждане на регионалните конфликти и обмен на мнения по украинските и сирийските въпроси. Това изисква лично внимание от страна на двамата президенти", заяви говорителят на Кремъл, Дмитрий Песков.

Срещата в петък ще бъде втората между руския и турския лидер в рамките на по-малко от месец, след срещата им на 19 юли в Техеран с иранския им колега аятолах Али Хаменей.  

Руско-турските отношения очевидно остават сложни. В Техеран Ердоган демонстративно накара Путин да чака пред репортерите в продължение на няколко минути на съвместна изява.

Реджеп Ердоган, президент на Турция

По време на преговорите в Истанбул руската делегация имаше много положителен подход. Резултатът, който ще се получи от преговорите, ще има положително въздействие върху целия свят, по отношение на украинския зърнен коридор

Владимир Путин, президент на Русия

Искам да благодаря за усилията, които положихте в посредничеството, осигурявайки форум за преговори по проблемите с храните, по проблема с износа на зърно по Черно море. При Вашето посредничество се придвижихме напред. Все още не всички проблеми са решени, но вече е добре, че има движение.

Миналия месец Русия временно спря доставките за Турция по газопровода Turkstream, което беше оправдано от руската газова компания "Газпром" като "профилактика", но беше възприето от търговците на петрол като признак на руско раздразнение от евентуалното съгласие на Турция с членството на Швеция и Финландия в НАТО.

Тъй като през юни 2023 г. в Турция ще се проведат президентски избори, справянето с кризата с разходите за живот ще бъде от основно значение за шансовете на Ердоган да бъде преизбран.

Всичко това поставя на карта много ключови теми, когато Ердоган и Путин се срещат - желаещи да изградят свят, в който те и народите могат да правят каквото поискат, но и двамата гледат на външната политика през призмата на собственото си оцеляване, коментира за Ройтерс анализатора Питър Апс.