Политика

СГС гледа регистрацията на „Продължаваме промяната“ като партия (обновена)

От Euronews България Euronews България

Софийският градски съд гледа днес искането на "Продължаваме промяната" за регистрацията ѝ като политическа партия. Партията проведе учредително събрание в средата на април, но внесе документи за съдебна регистрация едва на 13 юли. 

Формацията на Кирил Петков и Асен Василев може да има проблем с регистрацията си за изборите на 2 октомври. Причината е, че все още не е съдебно регистрирана като партия.

Срокът за произнасяне на съда е 2 седмици. Освен това при подобни производства може да се намеси прокуратурата, тоест да оспори искането за регистрация.

А крайният срок за вписване в ЦИК на партиите е 17 август. Ако не успее да се регистрира на вота, формацията може да ползва чужда регистрация, както стана на миналата есен.

От "Продължаваме промяната" имат и предложение от "Демократична България" за съвместно явяване като коалиция на предстоящите избори.

На предишните избори Асен Василев и Кирил Петков използваха регистрациите на партиите "Волт" и "Средна европейска класа". Коалицията между двете съществуващи партии се казваше "Продължаваме промяната".

Партия "Волт" е основана през 2018 г. от бившия депутат от Реформаторския блок Настимир Ананиев.