Спорт

Любомир Епитропов донесе историческо първо европейско злато за България

От Euronews България Euronews България
10686463

Любомир Епитропов донесе историческо първо европейско злато за българското плуване в голям басейн при мъжете, след като триумфира на 200 метра бруст на шампионата на Стария континент в Белград.

Българинът финишира във финала с време 2:09.45 мин., с което подобри собствения си национален рекорд и покри норматив "А" за участие на Олимпийските игри в Париж. Това ще бъде втора поредна Олимпиада за него, след като плува и в Токио през 2021-ва. 

Епитропов се движеше шести след първата половина на дистанцията, но със силни финални метри успя да завоюва златото, което подели с шведа Ерик Персон, завършил със същото време. Третата позиция остана за поляка Ян Калушовски с 2:10.20 мин.

Това е най-големият успех в кариерата на 25-годишния състезател. Освен това европейското злато е първо за страната ни от 30 години насам. За последно Денислав Калчев спечели златен медал в плуването на 100 м съчетано, но на 25-метров басейн.

Единственото друго отличие за България от европейско в голям басейн при мъжете бе извоювано от Йосиф Миладинов преди 3 години. Тогава родният плувец спечели сребро на 100 м бътерфлай. 

Досега българското плуване имаше само един златен европейски медал на 50-метров басейн – този на Таня Богомилова на 200 м бруст от София'85.