Европа

Училище в Неапол преподава автентичните рецепти за пица

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Неапол е световноизвестен с характерния си пейзаж - слънце, море и доминиращия Везувий на заден план. Пицата в Неапол е не само популярна храна, тя е неразделна част от историята на града. Тя е създадена, за да позволи на по-малко заможните хора да се хранят бързо и евтино. Изкуството за приготвяне на неаполитанска пица от 2017г. е в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство. От 1984 г. насам Асоциацията на истинските неаполитански пици неотклонно защитава оригиналността на тази ценна храна и разпространява нейната култура по целия свят. В града има училище за пицари, в което желаещите се учат как да приготвят емблематичното ястие.

Неаполитанският пицар е пицар, който използва неаполитански метод, където и да се намира по света и какъвто и език да говори.

Антонио Паче, председател на Асоциацията на истинските неаполитански пици

Миналата година до 500 ученици посещават курсове в училището. В рамките на няколко дни те се научават да приготвят неаполитанска пица според правилата, изготвени от Паче и неговите сътрудници. Ученици от цял свят изучават  тайните на приготвянето на истинска неаполитанска пица. Родом от Китай, Акиао Уанг сега живее в Австралия и притежава няколко пицарии. Сега тя е тук, за да се запознае с оригиналните техники за приготвяне на неаполитанска пица. 

През последните пет години правя пици в Австралия, но съм научила всичко съвсем сама.

Акиао Уонг, ученик в училището за пици

От училището за пицари в Неапол споделят, че съставките са ключът към емблематичното ястие.