Ексклузивно

Новата вълна: Инфлуенсърът Фидиас Панайоту за пътя от интернет до Европейския парламент

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Отминалите европейски избори родиха нов феномен – политиката се пренесе в социалните платформи – YouTube, tik-tok и Facebook. И у нас партия Величие влезе в парламента с кампания, изградена в мрежите. Най-фрапантният пример обаче е от Кипър. 24-годишният инфлуенсър Фидиас Панайоту ще е един от шестимата представители на страната в Европейския парламент. 

Ето какво разказа той ексклузивно пред международния редактор на Euronews Bulgaria Тодор Драганов: 

Здравейте, Фидиас. Най-напред ви поздравявам, че бяхте избран за евродепутат. Първият ми въпрос е дали еуфорията от победата премина? Как се чувствате след победата си?

За мен чувствата не са много важни. Много съм щастлив, че това се случи. По-развълнуван съм обаче от общата картина. Това е послание за новата политика в света. За първи път с моята кандидатура и с факта, че действително бях избран, виждаме, че може би бъдещето на демокрацията е по-различно от сегашната действителност. Защото ние просто използваме социалните медии, със силата на социалните медии, казваме истината, използваме TikTok, използваме предавания на живо, подкасти, за да разпространим посланието си. Мисля, че това е голяма революция в политиката. Ще видим една по-голяма независимост, защото аз бях независим без партия. В това забелязах една прекрасна демокрация, една по-пряка демокрация. Демокрация, в която хората всъщност наистина имат думата. Те коментираха, правеха видеоклипове и това по-скоро беше на принципа от хората за хората. Чувствам се много добре от това, че бях избран. 

Но всъщност, изненадаха ли ви резултатите от тези избори?

Ами да, честно казано, бях много изненадан. Защото най-многото гласове, които някога е получавал независим кандидат в моята страна, са 2000. А ние получихме 71 000 гласа. Не очаквах този резултат. А и социологическите проучвания две-три седмици преди изборите ни показваха, че нямам шанс. Те предвиждаха 2 до 3% от вота в цялата страна. А крайният ни резултат беше 20%, което ме изненада. Това показва нещо много интересно. От сега нататък ще нося отговорност като член на Европейския парламент, защото ако искам това да продължи и други хора да вземат пример, трябва да бъда най-добрата версия на себе си. Така няма да затворим този път, който се откри с избирането ми.

Какви са основните ви цели за мандата през следващите пет години? Какво искате да постигнете и къде в политическия спектър се намирате? Ляво, вдясно или център?

Ще изненадам някои хора и ще разберете защо ме избраха тук, в Кипър. Отговорът на тези политически въпроси, които ми задавате, е какво ще направя, когато бъда избран. Не знам. Човек трябва да знае пълната картина, за да вземе решение и да има план. Преди всичко трябва да отида там и да видя ситуацията, а след това ще разработя план в движение. Това е и начинът, по който правим бизнес, защото аз съм успешен YouTuber. Имам 10 души в екипа си и измисляме нещата в движение. Затова казах, че моята кандидатура беше голяма иновация. Знам много за образователната система. Мисля, че училищната система убива творчеството, защото тя уби моето творчество, когато бях в училище. Чак след като завърших открих красотата на историята. Но когато бях по-малък, училището ме накара да намразя този предмет. Не мога да определя къде съм в политическия спектър. Това, което казах и тук и което е истината, е, че не искам да се поставям в рамка. Съгласен съм с някои неща от десницата. Съгласен съм с някои неща с левите. И смятам, че поставянето на себе си в рамка не е полезно. За мен това е кутия, в която човек е поставен. Ще видим и ще преценим ситуациите. Имаме война в Украйна и други важни теми, които трябва да видим как ще решим. Ще разгледаме всяка ситуация и тогава ще вземем информирано решение.

Има ли обаче политическо семейство, с което се свързвате? Или ще останете независим член на парламента?

Отворен съм да проуча някои варианти, но най-вероятно ще бъда независим. Има обаче някои предимства при влизане в политическо семейство, които ще ми позволят да увелича полето си на работа. Скоро имам срещи със Зелената партия и с Обнови Европа. Ще проуча възможностите и ще реша.

Всъщност сте доста млад, на 24 години. Като евродепутат искам да разбера мнението Ви по няколко теми. Какво мислите за икономиката на ЕС и как могат да се решат проблемите, които имаме в момента? Виждате ли възможен начин за прекратяване на войната в Украйна през следващите пет години? И какво е мнението Ви за Зелената сделка, която срещна сериозни критики?

Хората може да си помислят, че избягвам тези въпроси, но вие ми зададохте три наистина важни въпроса. Всеки от тези въпроси трябва да бъде разгледан. В момента не можем да отговорим на тях, тъй като времето на този разговор не е достатъчно. Например войната в Украйна трябва да се анализира. Може би в един двучасов подкаст можем да седнем и да ви обясня моята позиция и какво според мен трябва да се направи. Но не мисля, че това е начинът, по който трябва да се прави политика. Мисля, че трябва да информираме, да обясняваме, а също и някои неща - трябва да научим. Аз съм, както казахте, един от най-младите хора в парламента, така че имам нужда много да науча. И това е факт, който казах на хората в моята страна. Не знам много. Ще се науча. Ще се усъвършенствам. Усъвършенствах се досега в кариерата си и имам още да уча. Така че относно всички тези теми, когато вляза в Европейския парламент, ще се обградя с правилните хора и ще развивам мнението си постепенно по всяка тема.

Ето това е нашата иновация в кампанията. Ние просто казваме истината. Повечето политици се опитват да ви представят програмите на партиите си или това, в което вярват. Повечето от тях имат лични интереси, но аз съм просто честен.

Да, може и да сте честни, но...

Не е нужно да знаем всичко. Не е нужно да знаем всичко за всичко. Просто трябва да имаме правилните партньори около себе си. За всичко останало - трябва да се учим. Така че аз имам много да се усъвършенствам.

Честността е от една страна. От друга страна, трябва да има политически решения. Ето защо ви задавам този въпрос, ето защо искам да знам мнението ви по въпроси като например как можем да развием икономиката на Европа, която, знаете, имаше проблеми през последните години и която доста хора критикуваха. Войната в Украйна, знаете, е един от най-големите конфликти в най-новата история. А също така и "Зелената сделка". 

Целта ми е да стигна до мястото в Европа, в Европейския парламент, където ще се говори за образователната система. Това е нещо, което знам. Това е нещо, в което имам добра практика. По всички тези въпроси трябва да развия позициите си. И мисля, че това не е ракетна наука. Но и смятам, че трябва да засегна и тези теми, а не да избягвам напълно въпросите ви. Икономиката на Европа е в застой. Не разработихме следващия Facebook. Не разработихме следващия чат GPT. Китай и Съединените щати, са първи в тези технологии. А ние сме на последно място. Така че трябва да имаме добра среда, за да могат компаниите да се развиват. Затова трябва да помогнем. Но тази помощ не трябва да е само със закони и регулации. Трябва да намерим правилната формула, а не да нанесем още вреди. Тези въпроси се нуждаят от много повече обсъждания. Ето защо избягвам да навлизам малко по-дълбоко.

Споменахте Китай. Какво мислите за търговските отношения между ЕС и Китай? Както знаем, в момента ЕС се опитва да повиши митата за внос на китайски електромобили, което до известна степен поражда напрежение. Какво мислите? Мислите ли, че чрез вашата работа може да подобрите двустранните отношения?

Това всъщност е една от моите цели, тъй като, както виждаме БВП на Китай се увеличава. Въпрос на време е Пекин да стане най-голямата сила в света. Ако все още не е, то поне може би икономическата й мощ ще се увеличи. Затова смятам, че е много важно да имаме отношения с Китай. Може би едно от най-важните неща за Европейския съюз. И една от целите ми, когато отида в парламента, е да бъда в екипа, който изгражда отношения с Китай. Напълно подкрепям добрите отношения с Китай.

Един от последните въпроси, които ще ви задам, е дали ще останете инфлуенсър, който работи като евродепутат или евродепутат, чието хоби е да бъде звезда в социалните мрежи?

Това е много интересен въпрос, който ми задават вече много пъти. Винаги отговарям: Приятели, успяхме да постигнем много със социалните мрежи тук, в Кипър. Променихме много неща в политиката само с TikTok, YouTube и моя глас. Искаме тази сила да се използва, за да се правят неща в Европа и да се придава стойност. Може би ще бъда евродепутат на пълно работно време и youtuber на непълно работно време. Не искам да спирам онлайн кариерата си, защото не мисля, че това ще бъде от полза нито за Европа, нито за мен, нито за народа на Кипър. Не искам да я прекратявам, защото съм сигурен, че тя ще бъде полезен инструмент.

И един последен, малко по-различен въпрос. Какво е усещането да прегърнеш 100 знаменитости, сред които Илон Мъск? 

Илон Мъск е мой герой още от детството ми. Така че възможността да го срещна, да го прегърна и да прекарам 20 минути с него беше прекрасна. Тогава аз бях никой, тогава не бях член на Европейския парламент.

Благодаря ви много за отделеното време. Надявам се да се видим след пет години, за да ни разкажете за всичко, което сте направили в Европейския парламент.

За мен беше удоволствие.