Свят

Традиционни лечители помагат в борбата срещу ХИВ в Южна Африка

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Къщичката на Шадрак Машабане в селската част на Южна Африка има всички атрибути на традиционен лечител. Домът му в град Бушбакридж е покрит с традиционни тъкани и има стъклени бутилки с билки и лекарства. Но това, което се откроява, е бяла кутия, съдържаща комплект за изследване за ХИВ. Машабане е един от поне 15-те лечители, които участват в пилотно проучване, провеждано от Университета на Витватерсранд. Изследователите са ги обучили да извършват тестване и консултиране, с цел да предотвратят разпространението на болестта. Това е най-значимата програма в областта на общественото здраве, в която участват традиционни лечители. Има планове за разширяване на дейноста по-късно тази година, като поне още 325 лечители ще преминат обучение за сертифицирани консултанти. 

 

От самото начало започваме с традиционните си консултации. След това обяснявам тестването за ХИВ. Мнозина не вярваха и не се доверяваха, че всъщност можем да правим такова нещо, защото то е необичайно. В самото начало те наистина гледаха на нас със странен поглед".

Шадрак Машабане, традиционен лечител

Изследователите от университета ще сравнят броя на направените тестове, за да видят дали повече хора предпочитат да се доверят на лечителите, а не на клиниките. Южна африка има едно от най-високите нива на ХИВ в света. В много общности продължава да съществува стигма по отношение на болестта и нейното лечение - въпреки че антиретровирусните медикаменти и предекспозиционната профилактика са безплатни. 

Ако имате традиционен лечител в района си, но нямате клиника, ще бъде много по-лесно и по-бързо да отидете при него и да му се доверите за този важен въпрос.

Уондърфул Мабуза, изследовател, Университет Витватерсранд, Агинкорт

Изследователите се надяват, че тестването и лечението чрез практикуващите традиционна медицина в крайна сметка може да доведе до прекратяване на новите случаи на ХИВ в общности като селската Мпумаланга, която е едно от местата с най-голям брой случаи на глава от население. Крайната им цел е да вдъхновят правителството на Южна Африка да въведе програмата на национално ниво.