Свят

Хутите са обстрелвали два танкера и американски разрушител

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор
Global_And
Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Бунтовниците хути твърдят, че са атакували два товарни кораба и разрушител на американския флот във водите край Йемен. Разрушителят и танкер, превозващ суров петрол, са били ударени с ракети в Червено море, докато втори танкер е бил нападнат с дронове в Арабско море.

Хутите започнаха да атакуват търговски кораби от миналия ноември в знак на солидарност с палестинския народ, но много често ударите засягаха кораби, които не са свързани с войната в Газа.

Нападенията доведоха до рязко намаляване на трафика в един от най-важните за търговското корабоплаване морски коридор между Азия, Европа и Близкия изток.

Йеменските хути може да засилят активността си, смятат в армията на САЩ

Водената от Съединените щати кампания срещу подкрепяните от Иран бунтовници хути се превърна в най-интензивната морска битка, с която военноморските сили са се сблъсквали от Втората световна война насам. Това твърдят висши ръководители и експерти пред Асошиейтед прес, чиито журналисти посетиха американски кораби край Йемен през последните дни.

Борбата срещу почти ежедневните атаки на хутите е често засенчена от продължаващата война между Израел и Хамас, която бушува в Газа. Според официални данни повече от 50 кораба са станали ясни мишени на бунтовниците. Техните нападения също застрашават корабоплаването през жизненоважния коридор на Червено море. Към момента обаче изглежда, че военните действия вероятно само ще се засилват, излагайки Вашингтон и съюзниците му на още по-голям риск. 

 

Не мисля, че хората наистина разбират колко смъртоносно сериозно е това, което правим. И колко застрашени продължават да бъдат корабите. Хутите стрелят всеки ден. Корабите ни продължават да са под заплаха ежедневно и ние се справяме отлично със защитата си. Но тя е безмилостна.

командир Ерик Бломбърг, командир на USS Laboon

Хутите твърдят, че нападенията имат за цел да спрат войната и да подкрепят палестинците, въпреки че атаките често са насочени към кораби, които нямат нищо общо с конфликта. Към настоящия момент войната в Газа е отнела живота на повече от 37 000 палестинци, докато стотици други са загубили животите си при израелски операции на Западния бряг. Припомняме, че конфликтът започна, след като водените от Хамас бойци нападнаха Израел на 7 октомври, убивайки около 1200 души и вземайки около 250 за заложници.