Политика

Атанас Зафиров ще ръководи партията до конгреса, който ще избере нов лидер на БСП (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Atanas Zafirov BSP

Атанас Зафиров временно застава начело на БСП до есента, когато трябва да се проведе конгрес на партията, който да избере нов лидер, предаде БГНЕС.

Това реши Националният съвет на партията на заседание. Във вторник Корнелия Нинова подаде оставка заради "катастрофалните резултати" на партията на изборите миналата неделя. Късно снощи тя подаде оставка и на цялото Изпълнително бюро на партията.

Атанас Зафиров е зам.- председател на партията по коалиционна политика. 104 от членовете на Националния съвет одобриха кандидатурата му, 3-ма се въздържаха, нямаше против.

От днес стартира пълен цикъл отчет и избори в партията, който трябва да приключи до края на септември, а до 10 ноември ще се проведе пряк избор, предвижда хронограмата, предложена от Изпълнителното бюро.

Допълнително ще бъде избрана комисията, която ще го проведе, и правилата, по които ще стане това.

По-рано днес почти всички социалисти, пристигнали на заседанието на Националния съвет, се обединиха около идеята, че партията има нужда от промяна.

"Не разбирам драматизма, чисто уставно трябва да потвърдим оставката на Нинова. Тепърва трябва да се насрочи целият цикъл от отчетни избори и избори на нов лидер".

Това каза на влизане на заседанието на Националния съвет на БСП Александър Симов. "Оставката на Нинова е новото начало, към което трябва да се върви. Смени по върховете на БСП със сигурност ще има, а дали Нинова ще се кандидатира - това зависи от нейното решение", допълни още Симов.

"В дневния ред е записано, че трябва един от заместниците да се избере и да организира отчетния избор, включително и прекия избор. Каквото реши Националният съвет, това ще предложим на операционния съвет, там ще вземат решение", каза депутатът от БСП Георги Гьоков. "Няма да подкрепя кандидатурата на Георги Свиленски за председател на ПГ на БСП в Народното събрание", каза Гьоков.

"Днес е един топъл ден, топъл ще бъде очевидно и в централата на БСП. Очаквам днес да се изпълни дневният ред на пленума - да насрочим пълен цикъл от отчетни избори, да изберем временно изпълняващ длъжността и да се занимаем с любимите на БСП организационни въпроси. Ще видим ръководството от оставащи заместник-председатели какви организационни въпроси са ни подготвили", заяви на влизане на заседанието на НС на БСП Калоян Паргов.

"Предполагам, че ще има и избор на председател на ПГ, и избор на зам.-председател на парламента. Това също са политически въпроси. Орган на националния съвет трябва да ги решава, не помня кога за последен път сме решавали предишните парламенти. Очаквам да върнем колективността и колективните решения, такава, каквато партия е била БСП 133 години", каза още Паргов.

Националният съвет на БСП избра Борислав Гуцанов за председател на ПГ на БСП. За зам.-председател на НС предложиха Драгомир Стойнев. Избран е и ръководител на делегацията на социалистите в ЕП в лицето на Кристиан Вигенин. Друго решение, което взеха от партията е Калоян Методиев да напусне НС, реши единодушно Националният съвет на БСП.

 

Без хаос

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова преди пленума в публикация във Фейсбук членовете на Националния съвет да не хвърлят партията в хаос.

В 11 часа започна заседание на пленума, на което се очаква да бъде избран изпълняващ функциите на председател на партията след подадената от Нинова оставка заради "катастрофалния резултат" на предсрочния вот на 9 юни.

В позицията си тя подчертава, че няма да участва в работата на колективните органи на партията, за да няма спекулации, че им влияе по някакъв начин.

"Нека се вземат най-добрите за БСП решения", посочва още лидерът на БСП.

Междувременно в интервю за БНТ Георги Свиленски от БСП каза, че всички заместник-председатели, членове на Изпълнителното бюро на БСП са в оставка.

По думите му, предстоят нови процеси в партията, които трябва да я изчистят още повече.

Според Свиленски свиканият пленум на соцпартията, на който трябва да бъде избран изпълняващ функциите на председател на столетницата, е замислен като превратаджийски. Според него обаче тези хора нямат морала да управляват държавата.