Спорт

Германия отнесе Шотландия на старта на Евро 2024

От Euronews България Euronews България
448143875 887896836718005 3044584392108993574 N Снимка: Фейсбук

Германия започна участието си на Евро 2024 по възможно най-добрия начин, разгромявайки с 5:1 Шотландия на старта на надпреварата. Бундестимът демонстрира шампионски амбиции още в първия си двубой, а атрактивната и резултатна игра на състава на Юлиан Нагелсман със сигурност ще накара феновете още по-смело да мечтаят за титлата.

Европейските финали бяха открити със специална церемония, в която участваха повече от 100 професионални танцьори. В края ѝ беше изнесен и трофеят "Анри Делоне", който се връчва на шампиона.

Впоследствие бе отдадена почит и на легендарния футболист на Германия Франц Бекенбауер, който почина на 78-годишна възраст на 8 януари тази година. Бекенбауер спечели Европейското първенство през 1972 г. и Световното първенство през 1974 г. като футболист, а след това изведе Германия до световната титла през 1990 г. като треньор.

Иначе домакините откриха резултата още в 10-ата минута с попадение на младата си звезда Флориан Виртц. Тогава Йошуа Кимих пусна пас по трева отдясно към Вирц, който с помощта на десния страничен стълб реализира за 1:0.

Девет минути по-късно Кай Хаверц получи топката в наказателното поле, подаде към Джамал Мусиала, който с мощен шут с десния крак вкара втори гол за Германия.

В добавеното време на първото полувреме Кай Хаверц направи резултата 3:0, реализирайки дузпа, отсъдена за грубо нарушение на Райън Портиъс срещу Илкай Гюндоган, за което футболистът на "гайдарите" бе изгонен с директен червен картон.

Резервата Никлас Фюлкруг вкара четвърти гол за Бундестима в 68-ата минута, след като прати топката в горния ляв ъгъл след подаване на Гюндоган.

Три минути преди края на редовното време Скот Маккена опита удар с глава, след който топката рикошира в Антонио Рюдигер и влезе в мрежата на "гайдарите". В добавеното време на мача Емре Джан с техничен удар от дъгата на наказателното поле оформи крайния резултат 5:1, пращайки топката в долния ляв ъгъл. 

По този начин Бундестимът постигна най-убедителната си победа на еврофинали, която е и рекордна като резултат в мач на откриването.

Следващият мач на Германия е срещу Унгария, докато Шотландия се изправя срещу Швейцария.