Култура

60 години от смъртта на Мерилин Монро

От Euronews България Euronews България

Днес се навършват 60 години от преждевременната смърт на Мерилин Монро. Легендата на киното превърнала се в една от най-известните актриси на своето време, все още ни омайва с бурния си личен живот и с ролите си на руса изкусителка на екрана. Актрисата умира от свръхдоза с лекарства едва на 36 годишна възраст, но все още се спори за истинските причини за смъртта ѝ.

Почитателите на киното отбелязват тъжна годишнина - 60 години от смъртта на филмовата легенда Мерилин Монро. Тя умира на 4 август 1962 г., когато е едва на 36 години.

Родена като Норма Джийн Мортънсън, Монро ще се помни като секссимвола на 50-те години на XX век и оставя своя отпечатък върху попкултурата. Тя е истинска изкусителка - модел, актриса и певица, една от най-известните личности на своето време.

Монро е била омъжена три пъти, включително за бейзболната звезда Джо ДиМаджо и за сценариста Артър Милър. Връзките ѝ обаче не продължават дълго.

Актьорската ѝ кариера е по-успешна от любовния ѝ живот, като Монро се снима в около 30 филма, сред които "Някои го предпочитат горещо" и "Джентълмените предпочитат блондинки".

Докато публиката е свикнала да я вижда на екрана като секси и разкрепостена блондинка, в реалния живот Мерилин е съвсем различна.

Мисля, че публиката може да има погрешни представи. Със сигурност киноиндустрията поддържа образа ѝ на глупава блондинка. Но тя далеч не е глупава. Всъщност, тя е невероятно остроумна и интелигентна, чете сериозни книги и философи. Не е чела евтини романи. Винаги се е образовала.

Грег Шрайнер, президент на фен клуб "Marilyn Remembered"

Едно от изображенията, останало през годините, е легендарната снимка, направена с цел популяризиране на филма "Седемгодишният сърбеж". Монро позира над решетката на метрото, а поривът на въздуха развява роклята ѝ.

Фотографът на "Associated Press" Мати Цимерман прави снимката, която се превръща в една от най-разпознаваемите фотографии на знаменитости в света.

Неговият бивш колега Хал Бюл има собствена теория защо снимката е станала толкова известна.

Мерилин е най-висшият секссимвол, но в нея има наивност, която е противоречива. Ето я тук, където се вижда бельото ѝ, но все пак тя се опитва да задържи полата си надолу. Това привлича вниманието. За времето си снимката е имала такава популярност, която е поразителна.

Хал Бюл, фотограф на "Associated Press"

Монро умира от предозиране с лекарства. Нейното тяло е открито на леглото ѝ от камериерка сутринта на 5 август 1962 г. Според официалната информация, на леглото ѝ е намерена празно шишенце успокоителни.

Експертите твърдят, че причината за смъртта ѝ е самоубийство - факт, който много от нейните фенове оспорват.

Те твърдят, че свръхдозата вероятно е била случайна.