Свят

Не е ясна причината за корабокрушението на кораба ''Ариадна''

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

През последните години хиляди мигранти от Близкия Изток и Африка загинаха при корабокрушения в Средиземно море, търсейки по-добър живот в Европа. Един от най-тежките инциденти беше потъването на корабът Ариадна във водите на Южна Гърция. Въпреки че Али Елван е лош плувец, той е един от 104-те оцелели. 

Спомням си всяка секунда от случилото. Не мога да го забравя, защото загубих най-добрият си приятел.

Али Елван, египетски гражданин

Една година по-късно все още няма ясни отговори какво е причинило корабокрушението и кой може да бъде държан отговорен. Благотворителни организации за защита на правата на човека остро критикуват действията на Гърция по отношение на инцидента. Гръцката брегова охрана, министерството на миграцията и други официални лица не отговориха на молбите за коментар преди годишнината от корабокрушението. Властите обвиняват контрабандистите за пагубното пътуване от Либия до Италия. Те твърдят също, че "Адриана" се е преобърнал, когато пътниците му внезапно са се наклонили на една страна. Някои от мигрантите твърдят, че бреговата охрана се е опитала да изтегли лодката. Когато е станало ясно, че ''Ариадна'' ще потъне и ще повлече лодката им със себе си, властите са отрязали въжето. Отговорните органи отричат тези твърдения.

Може би сега изглеждам добре, но съм разбит отвътре. Тук не получаваме справедливост. Обикновено са необходими само три месеца, за да се постигне резултат по всяко дело за убежище. А мина една година.

Зеешан Сарвар, пакистански гражданин

Миналия юни военноморският съд започна разследване, но не е публикувал никаква информация. Гръцките власти определиха, че нямат юрисдикция, защото корабокрушението е станало в международни води.