Свят

Какво следва за Хънтър Байдън след осъждането му по федерални обвинения за притежание на оръжие?

От Euronews България Euronews България

Автори: Клаудия Лауър и Алана Дъркин Ричър, Асошиейтед прес

 

Правните проблеми на Хънтър Байдън не са приключили след осъждането му по три обвинения за огнестрелни оръжия по време на съдебен процес, който насочи вниманието към миналото му, свързано с наркотици.

Сега синът на президента Джо Байдън е изправен пред произнасяне на присъда и друг наказателен процес по данъчни обвинения в разгара на кампанията за преизбиране на баща му.

Съдебните заседатели признаха Хънтър Байдън за виновен във вторник след само три часа обсъждане в продължение на два дни във федералния съд в Уилмингтън, щата Делауеър. Делото е свързано с пистолет, който Хънтър Байдън е купил през 2018 г., докато, както твърдят прокурорите, е бил в плен на зависимостта си от крек-кокаин.

Ето и какво следва за Хънтър Байдън:

 

Произнасяне на присъди

Той е осъден за това, че е излъгал в задължителния формуляр за закупуване на оръжие, като е заявил, че не е употребявал незаконно наркотици или не е бил пристрастен към тях, и за това, че е държал незаконно оръжието в продължение на 11 дни.

За трите обвинения се предвижда до 25 години затвор. Но дали синът на президента действително ще прекара някакво време зад решетките, ще решава окръжният съдия на САЩ Мариелен Норейка. Съдийката, която беше номинирана за поста от бившия президент републиканец Доналд Тръмп, не определи веднага дата за произнасяне на присъдата.

Във федералната система извършителите на престъпления, извършени за първи път, не получават присъда, близка до максималната. Очаква се федералните насоки за определяне на наказанията - които съдиите използват, когато претеглят наказанията за обвиняемите - да препоръчат далеч по-леко наказание. А съдиите не са обвързани с насоките, така че тя може да реши изобщо да не го праща в затвора. Другите възможности включват пробация или домашен арест.

Като настояват пред съдията да не го вкарва зад решетките, адвокатите на защитата вероятно ще отбележат, че за разлика от много случаи на незаконно притежание на огнестрелно оръжие, пистолетът на Хънтър Байдън не е използван в престъпление. Хънтър Байдън дори не е стрелял с оръжието, което е държал 11 дни, преди да го изхвърли на боклука, твърдят адвокатите му.

Защитата вероятно ще подчертае също, че Хънтър Байдън е променил живота си. Той е заявил, че е трезвен от 2019 г. насам. Също така не са докладвани нарушения на условията за освобождаването му, включително това, че продължава да се въздържа от наркотици и алкохол и да участва във възстановителна програма.

 

Вероятно обжалване

В писмено изявление от вторник адвокатът на защитата Ейб Лоуел заяви, че „ще продължат да преследват енергично всички налични правни предизвикателства“. Не е ясно на какво основание Хънтър Байдън ще обжалва присъдата, но преди съдебния процес той многократно неуспешно оспорваше делото.

Наред с други неща, адвокатите на Хънтър Байдън оспорват конституционността на закона за оръжията, който е в центъра на делото, след знаково решение на Върховния съд, което промени законите за огнестрелните оръжия в цялата страна.

Адвокатите на Хънтър Байдън също така твърдят, че синът на президента е бил преследван с политически цели. Лоуел твърди, че прокурорите са се поддали на политически натиск, след като споразумението за признаване на вина се е провалило в съда и е било публично заклеймено от републиканците, включително от Тръмп, като „сладка сделка“.

Съгласно тази сделка от миналата година Хънтър Байдън щеше да се признае за виновен за данъчни престъпления и да избегне съдебно преследване по делото за оръжието, ако останеше без проблеми. Прокурорите планираха да препоръчат две години пробация. Но сделката се разпадна, след като съдията изрази опасения относно нея.

В петък адвокатите на защитата призоваха съдията да оправдае Хънтър Байдън по обвиненията, твърдейки, че прокурорите не са изпълнили задължението си за доказване. Норейка не се произнесе по молбата, преди съдебните заседатели да произнесат присъдата си.

 

Други правни проблеми

Процесът срещу Хънтър Байдън по данъчни обвинения в Калифорния е насрочен за 5 септември. Първоначално се предвиждаше той да се изправи пред съда по това дело по-късно този месец, но наскоро съдията удовлетвори искането на защитата за отлагане.

По делото в Калифорния той е обвинен в девет данъчни престъпления и простъпки. Обвиненията произтичат от четиригодишна схема, по която според федералните прокурори е пропуснал да плати 1,4 млн. долара, които дължи на данъчната служба. Прокурорите твърдят, че вместо това той е използвал парите, за да финансира екстравагантен начин на живот, който, по собствените му признания, е включвал наркотици и алкохол. Оттогава синът на президента е изплатил дължимите данъци.

Адвокатът на Хънтър Байдън заяви по време на неотдавнашно изслушване, че се бори да намери свидетели-експерти, които да дадат показания по шумното дело в Лос Анджелис. Прокурорите заявиха, че планират да призоват около 30 свидетели.

Републиканците също така дадоха знак, че ще продължат да преследват Хънтър Байдън, след като разследването им за импийчмънт на президента забуксува.

Миналата седмица републиканците от Камарата на представителите издадоха наказателни постановления срещу Хънтър Байдън и брата на президента, Джеймс, като ги обвиниха, че са направили неверни изявления пред Конгреса в рамките на продължилото цяла година разследване за импийчмънт. Президентът не е бил обвинен в каквото и да е нарушение от прокурорите, разследващи сина му.

Адвокатът на Хънтър Байдън заяви в изявление миналата седмица, че сезирането не е „нищо повече от отчаян опит на републиканците да изопачат показанията на Хънтър, за да могат да отвлекат вниманието от проваленото си разследване за импийчмънт“ и да попречат на наказателния му процес.

 

Президентско помилване?

Президентът Байдън заяви във вторник, че ще приеме присъдата и „ще продължи да уважава съдебния процес, докато Хънтър обмисля обжалване“. В последните си интервюта президентът заяви, че няма да помилва сина си.

Реакцията на президента на присъдата е в рязък контраст с тази на Тръмп, който след осъждането му по 34 обвинения в престъпления в Ню Йорк заклейми правосъдната система като „фалшифицирана“. Предполагаемият кандидат за президент на Републиканската партия беше осъден за схема за незаконно влияние върху изборите през 2016 г. чрез плащане на пари за мълчание на порноактьор, който заявил, че двамата са правили секс. Тръмп отрича да е извършил каквото и да е нарушение и се представя за жертва на политически мотивирана правосъдна система, която работи, за да му откаже нов мандат.

Докато беше в Белия дом, Тръмп използваше правомощията си за помилване, за да се възползва от широк кръг съюзници, републикански поддръжници в Конгреса, осъдени за престъпления, и други, чиито каузи бяха защитавани от приятели.

Бенефициентите включваха четирима сътрудници, осъдени в разследването на специалния съветник Робърт Мюлер за руска намеса в изборите, но особено изключваха други двама - бившия помощник в кампанията Рик Гейтс и бившия личен адвокат Майкъл Коен, които сътрудничеха на прокурорите в рамките на това разследване.

В изявление от вторник кампанията на Тръмп нарече присъдата на Хънтър Байдън „нищо повече от отвличане на вниманието от истинските престъпления на престъпното семейство Байдън“. Тръмп и неговите съюзници отдавна прокарват необосновани или опровергани твърдения, че Джо Байдън - докато е бил вицепрезидент - е действал в полза на чуждестранните бизнес интереси на членовете на семейството си.