Европа

Хаос и протести по летищата в Европа

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Хаосът по европейските летища продължава заради недоволство на персонала или липса на специалисти.

В Португалия повече от 400 пилоти от авиокомпания TAP преминаха в мълчание от летището в Лисабон до централата на компанията. Те протестираха срещу неотдавнашното намаляване на заплатите поради плана за преструктуриране на компанията и за по-добри условия на труд.

Демонстрацията беше свикана от Съюза на търговските пилоти и според организаторите в шествието са участвали само пилоти, които не са на служба. Извинете" Аз съм пилот на TAP: "Нямам никакви права". "Аз съм пилот на TAP и също така съм данъкоплатец" - това беше написано на техните плакати.

Те обвиняват компанията в лошо управление и в насърчаване на лоши отношения с работниците.

 

Свидетели сме на "смъртта" на TAP, така да се каже. Ние не искаме това, искаме здрава компания. Тя е от стратегическо значение за страната. Всички пилоти и работници искат компанията да се развива добре.

Тиаго Фариа Лопес, лидер на Съюза на търговските пилоти

В изявление TAP Air Portugal изрази съжаление, че не е успяла да постигне споразумение със своите пилоти, "които са от съществено значение" за компанията.

По немските летища все още цари хаос. В борбата с дългите опашки и отмяната на полети заради претоварването на германските летища доставчиците на наземно обслужване разчитат на стотици служители от чужбина.

Реалистично е до средата на август да пристигнат 250 чуждестранни помощници, които биха помогнали за облекчаване на ситуацията на летищата в Мюнхен, Нюрнберг и Франкфурт, каза председателят на браншовата асоциация. Той разкритикува бюрократичните пречки, свързани с издаването на необходимите документи за работа. Поради недостига на персонал на летищата, федералното правителство е създало възможност за наемане на временни работници от трети страни - основно от Турция. Временните работници обаче трябва да преминат проверка за надеждност. Целта е да се издават бързо разрешения за пребиваване и работа, заяви министърът на вътрешните работи Нанси Фезер.

От началото на лятото недостигът на персонал на германските летища доведе до объркване на полетите. Предупредителната стачка на наземния персонал на Lufthansa влоши допълнително ситуацията. Миналата седмица имаше масова отмяна на полети.